Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPEL: Drygt 8 000 på Grönköpings marknad – syns du i folkvimlet?

Publicerad:
Grönköpings marknad 2023 lockade drygt 8 000 besökare, uppskattar marknadsgeneral Linnéa Hultmark.
Grönköpings marknad 2023 lockade drygt 8 000 besökare, uppskattar marknadsgeneral Linnéa Hultmark. Foto: Christoffer Tuulik

Soligt och vårvarmt. Grönköpings marknad hade de bästa förutsättningarna i år och vilken folkfest det blev.

– Uppskattningsvis hade vi 8 000 besökare. Helt fantastiskt, säger marknadsgeneral Linnea Hultmark.

Hamnbacken full av människor. Ser nästan ut som en myrstack på håll. Och så såg det ut under nästan hela torsdagen.

– Vi har inte sett många Hjobor på vår promenad upp och ned för Hamnbacken. Så det är många besökare utifrån. Marknaden är starten på sommarsäsongen, konstaterar två ”riktiga” Hjobor för undertecknad.

Vännerna Mattias Homelius och Mathias Norell med familjer åkte de nio milen från Forserum för en helg i Hjo.

– Vi brukar åka hit på Grönköpings marknad och det är tredje året vi står med husvagnen på campingen under försäsongen. Vi är totalt tio familjer från Forserum som står där och Hjo är en riktig sommarpärla för oss, säger Mattias Homelius.

Vännerna Mattias Homelius och Mathias Norell samt Jannicke Hansson från Forserum.
Vännerna Mattias Homelius och Mathias Norell samt Jannicke Hansson från Forserum. Foto: Christoffer Tuulik

Ett 80-tal knallar fanns på plats i år. Det är färre än före pandemin men utbudet var stort ändå. Marknadsnogaut, nötter, godis, fryspåsar, kläder och churros bland mycket annat.

Jörgen Mathiesen från Tibro var nöjd efter att ha fått äta sina efterlängtade langos. I sällskap med Eva Finstad från Dalstorp utanför Ulricehamn var de på Grönköpings marknad för första gången.

– Nu ska vi köpa delikatessost, som man får njuta av till kvällen, säger Eva Finstad.

Langos och delikatessost. Det var vad Jörgen Mathisen från Tibro och Eva Finstad från Dalstorp utanför Ulricehamn var ute efter när de besökte Grönköpings marknad för första gången.
Langos och delikatessost. Det var vad Jörgen Mathisen från Tibro och Eva Finstad från Dalstorp utanför Ulricehamn var ute efter när de besökte Grönköpings marknad för första gången. Foto: Christoffer Tuulik

På torget stod ett gäng killar från IFK Hjo:s P07-08-lag och sålde fikabröd de bakat själva, med mer eller mindre hjälp från föräldrar.

– Vi samlar in pengar för att åka på Kronoborg cup i Helsingör. En internationell ungdomsturnering som hålls i slutet av sommarlovet, säger Leo Andersson.

Här står några ur IFK Hjo:s P07-08-lag och säljer hembakat. Förhoppningsvis samlar de in tillräckligt med pengar för att kunna åka på Kronoborg cup i Helsingör. På bild: Aslan Abdulgafou, Germen de boer, Leo Andersson och Daniel Otim.
Här står några ur IFK Hjo:s P07-08-lag och säljer hembakat. Förhoppningsvis samlar de in tillräckligt med pengar för att kunna åka på Kronoborg cup i Helsingör. På bild: Aslan Abdulgafou, Germen de boer, Leo Andersson och Daniel Otim. Foto: Christoffer Tuulik

Avslutningsvis är marknadsgeneral Linnéa Hultmark från arrangören IFK Hjo mycket nöjd med årets upplaga.

– Grovt uppskattar vi att vi hade 8 000 besökare under dagen. Ett fantastiskt väder och god stämning. Vi har fått mycket hjälp av samhällsbyggnad på Hjo kommun och Hjo energi. Och sen har vi våra egna eldsjälar som vi inte skulle klara oss utan, IFK Hjo:s gubbateam, seniorlagen herr och dam samt två av ungdomslagen, säger Linnéa Hultmark.

Hjoborna Joakim Lilja, Cathrine Froh Lilja, Helene Froh Årjes och Anders Kastor njöt i kapp på en bänk mitt i folkvimlet.
Hjoborna Joakim Lilja, Cathrine Froh Lilja, Helene Froh Årjes och Anders Kastor njöt i kapp på en bänk mitt i folkvimlet. Foto: Christoffer Tuulik
Lova Åstemo, 13, Mira Kraft, 13, och Elisa Ekström, 13, gillar att det är liv och rörelse i Hjo. Och att handla på marknaden förstås.
Lova Åstemo, 13, Mira Kraft, 13, och Elisa Ekström, 13, gillar att det är liv och rörelse i Hjo. Och att handla på marknaden förstås. Foto: Christoffer Tuulik
Mormor Maria Darolf med barnbarnen från vänster: Astrid, 6, Elsa, 9, och Siri, 5.
Mormor Maria Darolf med barnbarnen från vänster: Astrid, 6, Elsa, 9, och Siri, 5. Foto: Christoffer Tuulik
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023 Foto: Christoffer Tuulik
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023 Foto: Christoffer Tuulik
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023 Foto: Christoffer Tuulik
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Grönköpings marknad 2023
  Grönköpings marknad 2023
 • Erica Svensson och Linnéa Hultmark från arrangerande IFK Hjo.
  Erica Svensson och Linnéa Hultmark från arrangerande IFK Hjo. Foto: Privat

Artikeltaggar

GodisHandelHjoHusvagnarIFK HjoLinnéa HultmarkMarknaderSol

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.