Hoppa till huvudinnehållet

Nu får det vara nog!

Publicerad:
"Jag vill nu inte längre betala för denna byråkrati när kärnverksamheterna blöder”, skriver Pensionerad Hjovän.
"Jag vill nu inte längre betala för denna byråkrati när kärnverksamheterna blöder”, skriver Pensionerad Hjovän. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi läser och hör i media om kommunernas svårigheter att få sina skatteinkomster att räcka till. I många fall är det omsorg och skola som får betala med besparingar och låga löner.

Samtidigt läser vi i HT om Hjo kommuns staber av administratörer av olika slag och man undrar vad de alla gör. Nu senast gällde det en omarbetning av ”översiktsplanen”. Då får man veta att det finns folk! Vilka är det då som skall ingå i den ”projektgrupp” som nu under två år skall ta fram denna? Jo, en chef för plan- och byggenheten, en samhällsbyggnadschef, en planarkitekt och så naturligtvis stadsarkitekten. Den senare skall dessutom enligt en kvartssidesannons i SLA under maj-juni avsätta 18 entimmeslånga kaffeträffar på i vissa fall vagt angivna platser i kommunen för att ”diskutera kommunens framtid” med lokalbefolkningen. Vilka fler ingår i projektgruppen? Dessutom skall det finnas en ”styrgrupp” med politiker från högsta kommunledningen och byggnadsnämnden.

Det finns andra avdelningar inom förvaltningen som också tycks överbefolkade i form av näringsutvecklare (inte chef längre!) näringslivsstrateg, besöksnäringsutvecklare m.m. Om jag inte minns fel från tidigare HT-artiklar finns det utvecklare, samordnare och strateger i ett betydande antal på andra håll i kommunen. Hur kan dessa tjänstemän, var och en antagligen med en liten enhet under sig, kunna sysselsättas i en liten kommun av Hjo storlek?

När nu t.o.m. regionen börjat skära i sin administrativa överbyggnad, förväntar jag mig att så sker också i min hemkommun. Jag vill nu inte längre betala för denna byråkrati när kärnverksamheterna blöder.

Pensionerad Hjovän

Artikeltaggar

FörvaltningHjoHjo kommunLönerOmsorgSkola och utbildningSkolorVård och omsorg