Hoppa till huvudinnehållet

Ulla Göthberg har hittat 3 070 Korsbergasläktingar

Publicerad:
Släktforskaren Ulla Göthberg är mitt i förberedelserna inför släktträffen i Korsberga. Här gör hon bordsplaceringarna.
Släktforskaren Ulla Göthberg är mitt i förberedelserna inför släktträffen i Korsberga. Här gör hon bordsplaceringarna. Foto: Christoffer Tuulik

3 070 personer med anor från Korsberga har hittats av släktforskaren Ulla Göthberg.

Ett hundratal släktingar från olika världsdelar ska nu föras samman på ”brottsplatsen” Korsberga.

Två körsbärsträd och en husgrund. Det är vad som finns kvar av Ekåsen i Korsberga i dag. En man vid namn Jan Månsson föddes här år 1686. Efter att han träffat Ingeborg Andersdotter fick de barn, som en dag själva fick barn.

Sedan fick deras barn, barn, som fick barn, som fick barn och barn igen.

Det är i sammanhanget "bara" åtta generationer bak från Ulla Göthberg, släktforskaren som under pandemiåren utrett Korsbergasläkten.

Träd och krönika

Resultatet? 3 070 personer i ett gigantiskt släktträd och en släktkrönika på 618 sidor fördelade på två böcker.

– Tack vare DNA och god hjälp på vägen. Det är ett stort arbete, men många är involverade, säger Ulla Göthberg.

Hennes gammelmormor Olivia, som var gift med Fritz Jansson, blev hennes ingång till släktutredningen. Genom digitala hjälpmedel och DNA-topsningar har Ulla Göthberg hittat släktingar med anor från Ekåsen i Korsberga i USA, Kanada, Australien och på Nya Zeeland.

Oväntad hjälp

En nyckelperson i arbetet är Kathy Jones, vars man Terry Jones är avlägsen släkting till Ulla Göthberg.

– Jag topsade mig i början av 2019 och kontaktade många personer som jag inte känt till tidigare. Kathy och Terry Jones skrev jag till på Facebook. Jag fick svar att Terry hade anor från ”något som hette Korsberga i Sverige”, säger hon, och plirar med ögonen.

618 sidor och 3 070 släktingar. Det är vad Ulla Göthberg, med god hjälp från andra, gjort kring korsbergasläkten.
618 sidor och 3 070 släktingar. Det är vad Ulla Göthberg, med god hjälp från andra, gjort kring korsbergasläkten. Foto: Christoffer Tuulik

Kathy Jones är roligt nog också hängiven släktforskare, som tagit fram mycket ”rådata” och arbetat tillsammans med Ulla Göthberg.

– Hon är lika nördig som jag, om inte ännu värre. Under pandemin när jag inte kunde träffa barnbarnen arbetade jag heltid med Korsbergasläkten. Jag och Kathy hade ofta telefonkontakt. Trots att hon inte kan svenska hittar hon utan större problem i gamla svenska arkiv. Hon har läst väldigt många husförhörslängder, säger hon.

Förs samman i Korsberga

Nu kommer paret från Nya Zeeland och många andra släktingar att träffas. Ulla Göthberg har fört samman alla till en släktträff i Korsberga församlingshem den 20 maj.

– Alla har fått bordsplaceringar utefter deras släktskap. Det blir information, bildspel, sång och musik. Sedan ska vi åka runt i olika grupper till olika gårdar och platser vi har anor till.

Volvogrundaren Assar Gabrielsson (1891-1962), född i Korsberga, är ett av namnen ur släktutredningen som säkert gemene man känner till.

Samtidigt har flera okända ättlingar hittats här och där i olika släktled.

Vid släktträffen kommer släktingar ”i samma led” sitta bredvid varandra.
Vid släktträffen kommer släktingar ”i samma led” sitta bredvid varandra. Foto: Christoffer Tuulik

DNA ovärderligt

Men egentligen är det alla historier som fått Ulla Göthberg att skriva släktkrönikan.

– Jag känner många så jag har kompletterat många personuppgifter med bilder och livshistorier. Det har varit mycket givande, om inte annat för mig själv eftersom jag inte hade särskilt bra koll på Korsberga tidigare.

Släktforskaren Ulla Göthberg bor i Brandstorp och har nu genomfört sin femte släktutredning.
Släktforskaren Ulla Göthberg bor i Brandstorp och har nu genomfört sin femte släktutredning. Foto: Christoffer Tuulik

Ulla Göthberg, som själv bor i Brandstorp, har släktforskat sedan hon var 17 år. I den åldern drog hon blickarna åt sig när hon kom till prästen för att titta i gamla kyrkböcker.

– Sedan tog yrkeslivet och familjelivet över. Men jag gjorde min första släktutredning på 1980-talet och sedan 2008 har jag ägnat allt mer tid åt det. Det roliga är att man aldrig blir klar. Släktforskare är samtidigt mycket hjälpsamma, så man hittar många vänner. När vi har haft släktträffen i Korsberga ska jag ge mig in i ett nytt arbete, jag ska hitta en morfar åt två systrar.

Har du några tips till andra släktforskare?

– Var nyfiken och envis. Ge dig aldrig, säger Ulla Göthberg.

Kathy och Terry Jones från Nya Zeeland reser till Sverige. Hon har arbetat nära Ulla Göthberg i arbetet och han är avlägsen släkting med anor till Ekåsen i Korsberga.
Kathy och Terry Jones från Nya Zeeland reser till Sverige. Hon har arbetat nära Ulla Göthberg i arbetet och han är avlägsen släkting med anor till Ekåsen i Korsberga. Foto: Privat

Artikeltaggar

BarnBöckerBrandstorps distriktFacebookHjoKorsbergaMänskligtNya ZeelandSläktSläktforskningUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.