Hoppa till huvudinnehållet

Drönare kartlägger stan: ”Flyger på relativt låg höjd”

Publicerad:
Drönare kommer att flyga över Hjo i början av veckan för att ta flygbilder som kommunen ska använda för att uppdatera sina kartor till arbetet med översiktsplanen.
Drönare kommer att flyga över Hjo i början av veckan för att ta flygbilder som kommunen ska använda för att uppdatera sina kartor till arbetet med översiktsplanen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om du hör något surra över huvudet de närmaste dagarna kan det vara en drönare. Kommunen ska uppdatera sina kartor och har anlitat ett företag för att ta färska flygbilder över stan för ändamålet.

Under början av veckan kommer två drönare att flyga över Hjo stad för att ta färska bilder till kommunens arbete med att uppdatera sitt kartmaterial.

– Företaget Swescan flyger på uppdrag av Hjo kommun och målet är att förbättra våra kartor inför översiktsplanearbetet, berättar bygg- och planchef Katarina Kjellberg och fortsätter:

– Vi kommer att få tätare höjdkurvor och möjlighet till 3D-kartor genom flygningen.

Två system i luften

Företaget flyger drönare med fallskärm och kommer ha två system i luften med varsin operatör.

Drönare ska flyga över Hjo stad inom det markerade området för att uppdatera kommunens kartmaterial.
Drönare ska flyga över Hjo stad inom det markerade området för att uppdatera kommunens kartmaterial. Foto: Privat

Drönarna kommer att flyga på relativt låg höjd, cirka 100 meter, och Katarina Kjellberg poängterar att Swescan har de tillstånd som krävs för att utföra flygningen.

De personer och bilar som fastnar på bild kommer att anonymiseras.

– Eventuella ansikten och registreringsskyltar på fordon kommer att tas bort på bilderna, säger Katarina Kjellberg.

Artikeltaggar

DrönareHjoHjo kommunTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.