Nytt bostadsområde vid Sigghusberg med parhus och villor

Publicerad:
Nästa etapp på Knäpplan/Sigghusberg blir väster om Brukshundsklubben, mellan Knäpplan västra och Sigghusbergs äldreboende. Förlängningen av Lars i Knäpplans väg är påbörjad och ska förhoppningsvis snart bli färdigbyggd för att ansluta till Falköpingsvägen.

Nyligen började kommunen släppa tomterna till det nya bostadsområdet på Lundby mitt emot folkhögskolan. På Knäpplan släpps ytterligare tomter till vintern och nu börjar planeringen för att koppla samman Knäpplan och Sigghusberg väster om skolskogen och Brukshundsklubben.

Konjunkturen till trots fortsätter Hjo kommun att planera för nya bostadsområden. Mitt i den ekonomiska krisen står Skaraborg inför flera stora satsningar, bland annat Volvos batterifabrik i Mariestad, men även andra på närmare håll som väntas ge flera tusen nya arbetstillfällen och alla ska ha någonstans att bo.

– Vi måste lyckas med det här i Skaraborg. Vi har ju värsta, bästa utmaningen, som kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) uttryckte det på kommunfullmäktige.

Redan sent ute

Även om inte något av de större industriprojekten planeras just i Hjo kommer de ge ringar på vattnet och spilla över även på Hjo. Nu gäller det att förbereda sig inför det som komma skall.

– Rådet vi har fått från Skellefteå, där det även byggs en batterifabrik, är att vi i Skaraborg måste tro på det här och måste agera. När det kommer till bostadsbyggnation kan man inte vara för tidigt ute. Jag tror att vi redan nu är lite sent ute, eller ganska mycket sent ute, sa Catrin Hulmarker och fortsatte:

Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) menar att Hjo och Skaraborg redan nu är lite sent ute, eller ganska mycket sent ute när det gäller att bygga bostäder till alla som ska börja jobba i Skaraborg.
Kommunalrådet Catrin Hulmarker (M) menar att Hjo och Skaraborg redan nu är lite sent ute, eller ganska mycket sent ute när det gäller att bygga bostäder till alla som ska börja jobba i Skaraborg. Foto: Lars-Ola Carlén

– Det är just nu tuffare att bygga, att våga bygga, men det är bara sju år till batterifabriken i Mariestad ska vara i produktion. Sedan händer det så mycket annat både i Skövde, i Tidaholm och på många andra ställen i Skaraborg på nära pendlingsavstånd till vår kommun.

Nyttja styrkorna

Därför är det, enligt Hulmarker, viktigt att vara på tå och att Hjo har byggt upp ännu mer av sin attraktivitet och nyttja de styrkor som finns här, så att folk väljer att bo här.

– Det är väl inte så att hundratals kommer att flytta till Hjo, men med tanke på vår befolkningsframfart, så vore det ju fantastiskt om vi kunde öka med några hundra till. Det skulle vara bra för Hjo och vår kompetensförsörjning på det lokala planet, men också för att kunna hålla service och utveckling i fart här i vår kommun.

För tillfället har inte kommunen några lediga byggbara tomter att erbjuda. Men det är tomter på gång.

På Lundby pågår arbetet med att iordningställa 17 villatomter, mitt emot folkhögskolan. Tomterna har redan släppts till de som står i tomtkö.
På Lundby pågår arbetet med att iordningställa 17 villatomter, mitt emot folkhögskolan. Tomterna har redan släppts till de som står i tomtkö.

Just nu pågår arbetet med att iordningställa det nya bostadsområdet på Lundby, mitt emot folkhögskolan. Där blir det 17 villatomter och redan har de som står i tomtkön fått möjlighet att anmäla intresse.

– Vi har fem intresserade från tomtkön och nu öppnar vi upp även för övriga att tinga en tomt, berättar Hulmarker.

Granne med området, direkt söderut mot Estrid Ericsonskolan, finns ytterligare 17 tomter om trycket blir stort.

Knäpplan södra

På Knäpplan finns sedan tidigare ett område direkt nedanför Knäpplans gård, kallat Knäpplan södra.

Område i direkt anslutning till Knäpplans gård, Knäpplan södra kallat, beräknas bli klart till vintern.
Område i direkt anslutning till Knäpplans gård, Knäpplan södra kallat, beräknas bli klart till vintern.

GBJ bygg i Växjö har fått markanvisning att bygga 24 kedjehus på området i form av bostadsrätter. Dels 16 kedjehus i två plan, dels åtta enplanshus i grupp.

Därtill blir det ett kvarter med åtta villatomter.

Efter att arkeologiska undersökningar har genomförts räknar kommunen med att tomterna ska vara byggklara till vintern.

Hundklubben

Kommunen äger ytterligare mark i området kring Knäpplan och Sigghusberg. För att knyta samman de båda områdena planeras för ytterligare bostäder på området mellan knäpplan och Sigghusbergs äldreboende. Väster om skolskogen och Brukshundsklubben finns planer för parhus och villatomter.

Sigghusberg och Knäpplan ska knytas samman med ett nytt bostadsområde söder om äldreboendet och väster om brukshundsklubben.
Sigghusberg och Knäpplan ska knytas samman med ett nytt bostadsområde söder om äldreboendet och väster om brukshundsklubben. Foto: Lars-Ola Carlén

För att ytterligare förbättra tillgängligheten till området planeras en förlängning av Lars i Knäpplans väg som ska möta Falköpingsvägen i höjd med Estrid Ericsonskolan.

Därmed skulle boende på Knäpplan och Borrbäck få en ny smitväg till Ekestugan och 195:an och därmed slippa köra genom stan eller via Jönköpingsvägen för att ta sig till Skövde, Tibro eller Karlsborg.

Området är ännu inte detaljplanelagt, men det arbetet väntas dra igång inom kort.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderBostadsrätterCatrin HulmarkerEstrid EricsonskolanHjoKonjunkturSigghusbergSkaraborgVillor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare