Hjo kommun tar upp kampen mot ”brötet” – nu ska väktare patrullera Sommar-Hjo

Publicerad:
Här ska väktare ska patrullera i sommar. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu ska väktare för första gången patrullera i Sommar-Hjo.

Kommunen tar in väktare till en kostnad av 323 000 kronor för att förminska störningar i sommar.

Nog är Hjo en sommarstad men hög musik nattetid stör många, enligt kommunens säkerhetssamordnare Julian Rittermann.

– Vi upplever särskilt problem runt Stora torget, Strömparterren och Hamnbacken under förra sommaren, säger han.

Därför ska väktare patrullera de två förstnämnda områdena kvällar, nätter och helger under högsäsongen mellan vecka 25 till 31. Hjo kommun har beställt väktartjänster i sommar från Securitas till en kostnad av 323 000 kronor.

– Väktare är bara en av flera åtgärder vi genomför för att försöka förhindra störningar och förminska problem för såväl våra invånare som turister, fortsätter han.

Kommunen tog in väktare vid några tillfällen i början av hösten förra året. Men då hade de värsta störningarna redan skett, enligt Rittermann.

– Vi har en arbetsgrupp i kommunen som arbetar förebyggande. Vi har landat i att vi behöver hjälp av väktare. Vi har ett gott samarbete med polisen och deras volontärer. Men polisen kan inte vara överallt hela tiden och därför anser vi att väktare behöver täcka upp.

Kommunen kommer mäta effekten av åtgärden inför kommande somrar. I övrigt tar man hjälp av nattvandrare samt kommunens ungdomscoacher, som tidigare var fritidsledare.

– Ungdomscoacherna rör sig runt om i stan där ungdomarna hänger.

Julian Rittermann
Julian Rittermann Foto: Christoffer Tuulik

Vad ska man göra om man upplever störningar eller känner sig otrygg?

– Om störningarna börjar tidigt på kvällen tar du kontakt med polisen på 11414. Om flera ringer tidigt har polisen en chans att fördela sina resurser rätt. Om störningarna uppkommer sent på kvällen eller under natten är vårt tips att man försöker dokumentera med hjälp av bilder. Skriv upp registreringsnummer på störande fordon. Sedan kan du anmäla på polisens hemsida alternativt vända dig till kommunens egen tipsfunktion på kommunens hemsida, säger han.

Han uppmanar alla som kommer befinna sig i sommar-Hjo att visa hänsyn och respekt. Kommunen kommer inom kort gå ut med en informationskampanj om trygghet.

– Alla har ordningsregler att följa. Det är ett gemensamt ansvar att de reglerna följs. Ta ditt ansvar, säger Julian Rittermann.

Artikeltaggar

ÅtgärderFordonHjoHjo kommunMusikSecuritasStora torgetTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare