Hoppa till huvudinnehållet

Hjo nobbar el för uppvärmning: ”Har kapacitet för fjärrvärme”

Publicerad:
Fjärrvärme ska bli förstahandsvalet i nya bostadsområden, enligt ett principbeslut som fullmäktige väntas fatta på onsdag kväll.
Fjärrvärme ska bli förstahandsvalet i nya bostadsområden, enligt ett principbeslut som fullmäktige väntas fatta på onsdag kväll. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu ska det bli stopp för el som energislag för uppvärmning av bostäder och verksamhetslokaler i Hjo kommun. Nya områden ska istället anslutas till fjärrvärmenätet där detta är möjligt. Allt enligt ett principförslag som läggs på de folkvaldas bord på onsdag kväll.

– Med tanke på alla nyetableringar som är på gång i Skaraborg behöver vi se till att det finns tillgång på el och energi. Då ska vi inte använda el till att värma upp hus eller andra fastigheter, utan hänvisa till andra energislag, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Det är en gemensam uppgift för alla kommuner i Skaraborg att se till så att elen och kraftöverföringen räcker till för de kommande satsningarna, som ska får Skaraborg att växa till 300 000 personer.

Undvika eluppvärmning

Eftersom kommunen har ansvaret för samhällsplaneringen och därmed möjligheten att styra energisystemet föreslås nu att undvika el för uppvärmning vid kommande exploatering och nybyggnation.

Istället är det andra energislag som gäller och främst fjärrvärme i stan där det är möjligt.

– Vi har kapacitet i vårt biobränslebaserade fjärrvärmenät och det ska vara förstahandsvalet vid nyexploateringar. Så är det till exempel på det nya bostadsområdet på Lundby. Där är det inskrivet i detaljplanen att man ska anslutas till fjärrvärmenätet. Sedan kan det finnas andra enskilda lösningar som passar bättre beroende på var i kommunen man bygger. Det är inte alla stadsdelar eller om man bor på landsbygden som har tillgång till fjärrvärme och då får man hitta andra hållbara uppvärmningslösningar. Men el ska vi undvika för uppvärmning, resonerar kommunalrådet.

Artikeltaggar

Catrin HulmarkerElEnergiFjärrvärmeHjoHjo kommunMiljö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.