Hoppa till huvudinnehållet

Fransman på sitt livs vandring vilade ut hos Hjobo: ”Nu har jag 260 mil kvar”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Arthur Hello lämnade sitt hem i Frankrike till fots för 102 dagar sedan. I Hjo "soffsurfade" han hos Charlotte Paulsson.
Arthur Hello lämnade sitt hem i Frankrike till fots för 102 dagar sedan. I Hjo "soffsurfade" han hos Charlotte Paulsson. Foto: Christoffer Tuulik

Efter 230 mil till fots mellanlandade fransmannen Arthur Hello hos Charlotte Paulsson i Hjo. ”Ett trevligt fint litet samhälle”, beskriver vandraren staden, som inte ens är halvvägs på sitt livs vandring.

Att gå de åtta kilometerna på stigen runt Mullsjön i Hjo är en långpromenad kan man tycka. Men icke sa Nicke. Sträckan är snarare som en liten obetydlig fis på fransmannens vandring mellan västra Frankrike och Nordkap i Nordnorge.

Arthur Hello heter han, som passande nog gärna säger ”hello” till de han möter utefter sin 500 mil långa strapats till fots.

Hello, Hello

Det sa han hemma hos Charlotte Paulsson i Hjo efter att ha bestigit Hökensås. Hos henne fick han husrum och social gemenskap i två dygn.

– Här har jag vilat i kapp och tagit det lugnt. Ett trevligt fint litet samhälle. Har fått guidning runt staden och sett de fina villorna i Stadsparken och badhytterna längs stranden. Vi avslutar med en glass och en tur på marknaden, säger Arthur Hello, och syftade till Grönköpings marknad som hölls i torsdags.

Soffsurfing

Paulsson fick kontakt med Arthur Hello genom det digitala nätverket ”couchsurfing”. Ett så kallat gästfrihetsnätverk där man kan erbjuda husrum åt turister, men även själv hitta boende hos lokalbefolkningen där man befinner sig.

– Ett sätt för att lära känna folk på riktigt. Arthur har många historier och berättelser från sitt liv trots att han bara är 29 år. Han var med om en otäck motorcykelolycka för några år sedan som med tiden gett honom nya perspektiv på livet har han berättat, säger Charlotte Paulsson.

500 mils vandring

Han började vandra i februari och väntar nå Nordkap i september. Han planerar vandringen dag för dag, ofta sover han i vindskydd eller tält och då och då hos lokalbefolkningen.

– Jag väljer att leva ett rörligt och kringflackande liv och tror inte jag kommer stadga mig. När jag är hemma jobbar jag för att få pengar för att leva. Jag tittar rakt fram och låter mig dagen ta mig dit den vill. Jag älskar det här livet, säger Arthur Hello.

Med 230 mil i benen är Hjo inte ens halvvägs för honom. Eftersom han inte har rutten helt klar på förhand är det svårt att säga exakt. Men det lär återstå cirka 260 mil eftersom han troligen kommer ta en avstickare i norra Finland.

– Nästa mål är Örebro. På vägen dit ska jag vandra i Tiveden och njuta av naturen. Sova i vindskydd och tält men jag ska lyxa till det med en hotellnatt när jag vandrat i hundra dagar, säger Arthur Hello.

Ett besök hos barberaren blev det för Arthur Hello under hans Hjovistelse. Här fick han trimma skägget.
Ett besök hos barberaren blev det för Arthur Hello under hans Hjovistelse. Här fick han trimma skägget. Foto: Christoffer Tuulik
Arthur Hello lever för dagen. Denna dag startade hos barberaren i Hjo. I september lär han vara i Nordkap vilket markerar slutet för vandringen.
Arthur Hello lever för dagen. Denna dag startade hos barberaren i Hjo. I september lär han vara i Nordkap vilket markerar slutet för vandringen. Foto: Christoffer Tuulik
Arthur Hello trivdes i Hjo, som han tycker är en liten trevlig och fin stad.
Arthur Hello trivdes i Hjo, som han tycker är en liten trevlig och fin stad. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

FrankrikeHjoNordkapSamhälleVandring

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.