Till helgen är det pingst som starkt förknippas med konstrundan i Hjobygden. I tre dagar dukas det upp med konst på 36 olika platser.
– Här finns det mesta, alltifrån bildkonst och skulptur till väveri, säger Yvonne Nimar som ingår i arrangörsföreningen Hjo 365.
Konstrundan kallas även för pingstrundan, oavsett benämningen har detta evenemang som pågår i tre dagar blivit en återkommande vårtradition för många.
I över 50 år har Hjo konstrunda arrangerats i olika former och det hela startade 1968 på Hjällö slott.
Startar på fredag
På fredag kväll 26 maj öppnas dörrarna till årets upplaga av Hjo konstrunda med vernissage och där sammanlagt 70 konstnärer kommer att visa upp sina alster. Utställningarna pågår sedan fram till och med söndag 28 maj.
Utgångspunkten i konstrundan är Kulturkvarteret, närmare bestämt Estrid Ericsonsalen, där det kommer att vara en samlingsutställning med alla deltagare representerade i årets "runda" .
Nya och gamla
Flera av konstnärerna har deltagit tidigare år, men det finns en och annan nyhet.
Teknikerna som visas är av olika slag och det kommer att finnas något för alla smakinriktningar.
– Jag skulle vilja säga att det är mer konsthantverk nu mot tidigare, men störst är ändå bildkonsten, upplyser konstnären Christina Lindberg som ingår i den ideella föreningen Hjo 365 som står som arrangör för hela konsthelgen och verkar för ett ökat kulturutbud på orten.
Förutom Kulturkvarteret kommer besökarna att kunna ta del av 36 platser med utställningar i centrala Hjo och med omnejd.
– Vid samlingsutställningen finns en broschyr med karta vart man kan finna alla utställare. Informationen finns även digitalt, säger kultursamordnare Lena Fastmark.
Det blir även en benutställning från Skapande verkstad, Ateljé Ockra, och som på Kulturkvarteret visar måleri och skulpturer av ovanliga djur.
Under helgen blir det även en utställning på Hjo folkhögskola där 60 elever visar upp sina arbeten.
Visar konstfilm
I samband med konsthelgen erbjuds även visning av konstfilmen "Historjá – stygn för Sapmi" på Parkbion lördag kväll 27 maj.
Filmen är en skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba och hennes konst som beskriver den samiska kulturen idag och historiskt samt samernas rennäring.