Almnäs får tillstånd för skyddsjakt på dovvilt

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Almnäs bruk får tillstånd för skyddsjakt på dovhjort av länsstyrelsen. Tio individer får skjutas före månadsskiftet.

Länsstyrelsen meddelar tillstånd till skyddsjakt efter tio dovhjortar som orsakar skador på växande grödor.

Skyddsjakten omfattar fastigheten Almnäs 1:1 och får pågå dygnet runt fram till 31 maj.

Almnäs vill egentligen skjuta 15 dovhjortar men det säger länsstyrelsen nej till.

Tillståndet gäller under förutsättning att skyddsjakten riktar in sig på årskalvar, i andra hand yngre djur och i sista hand äldre djur. Måste handjur fällas ska skyddsjakten inriktas på yngre handjur.

Under den ordinarie jakten 2022-2023 fälldres cirka 50 dovhjortar inom fastigheten. Men trots åtgärder orsakar viltet fortsatt stora problem. Länsstyrelsen har besiktat skadorna innan tillståndet beviljades.

"Besiktningspersonen bekräftar skadorna på fälten och menar att skadorna är starkt ökande. Besiktningen visar skador i form av betning och trampning, och även spår och legor från dovhjort", skriver länsstyrelsen.

Artikeltaggar

SamhälleSkyddsjakt

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare