Debatt om barn som bollas fram och tillbaka: ”Så får det inte vara”

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT

Fortfarande kommer det kritik mot att regionens nya satsning En väg in, som ska bedöma remisser till BUP, skickar tillbaka alldeles för många remisser.

Det blev en debatt om saken på regionfullmäktige under tisdagen där det kom att handla om hur barn på grund av detta bollas mellan olika aktörer.

Monika Beiring (M) väckte i en interpellation frågan om de allvarliga signaler som kommer från ett flertal kommuner om samarbetsfrågor och brister i dialogen mellan regionen och En väg in, EVI.

EVI startade för ungefär ett år sedan för att ta emot alla remisser inom BUP i Västra Götaland. Hit kan barn- och unga, deras föräldrar, personal inom primärvård, elevhälsa och socialtjänst höra av sig via ett och samma direktnummer.

Men det har inte varit ett helt friktionsfritt sätt att samarbeta. Redan i ett tidigt skede fick vår tidning vetskap om att det inte fungerade fullt ut mellan skolornas elevhälsa och EVI. Till exempel fick många föräldrar tillbaka sina egenremisser eftersom EVI krävde en utredning av skolan. En skola som i sin tur inte såg det som sin uppgift att göra en utredning och skriva en remiss till BUP.

Även inom Ungdomars psykiska hälsa, UPH, i primärvården, fick man tillbaka inskickade remisser. Trots att det har varit både psykologer och terapeuter som skrivit remisserna.

Monika Beiring (M), ville veta hur det gått med de 10 000 remisser som skickats in till EVI.
Monika Beiring (M), ville veta hur det gått med de 10 000 remisser som skickats in till EVI.

Nu har frågan åter igen aktualiserats, denna gång hänvisade politikerna i regionfullmäktige, till Borås tidning som ska ha berättat om ett fall där ingen ville skriva remiss och att skolans elevhälsa och regionen skyller på varandra.

Monika Beiring ville veta vad som hänt med de 10 000 remisser som skickats in från primärvård, elevhälsa, privatläkare och egenremisser, och som EVI hanterat under året.

Allt fler godkänns

Janette Olsson (S), strategiska hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, svarade på frågan.

Hon berättade att fram till april 2023 hade 11 268 remisser kommit in och av dem hade 67 procent accepterats.

– Andelen remisser som inte har accepterats har successivt sjunkit allt eftersom regiongemensamma arbetssätt spridit sig.

Enligt Janette Olsson finns det två omständigheter som försvårar arbetet för EVI. Det ena är att elevhälsan vid vissa skolor har valt att inte skriver remisser. Det andra är att det inte finns upparbetade samverkansformer mellan elevhälsan och primärvården.

Men hon berättade också om särskilda workshops mellan de olika aktörerna då man jobbade med samverkan och att ta fram stöd för remissunderlag. Och den 12 juni kommer regionen ha ett möte med de skolor som inte skriver remisser.

Inte nöjd

Monika Beiring var inte helt nöjd med svaret.

– Att 67 procent av remisserna har accepterats innebär att 33 procent inte har accepterats. Jag hoppas verkligen att dessa människor får den hjälp de behöver så att de inte bollas tillbaks. Det jag får till mig är att de här unga människorna bollas fram och tillbaks i ett bollhav. Så kan vi inte ha det.

Janette Olsson (S) förklarade att de gör så gott de kan för att korta köerna.
Janette Olsson (S) förklarade att de gör så gott de kan för att korta köerna.

Janette Olsson hänvisade till att de inte har suttit vid makten så länge.

– Vi har haft köer i åtta år, det är kanske lite väl överoptimistiskt om vi fixar det på fyra månader. Vi gör så gott vi kan, men det är ett antal ökade remisser in och vi har bekymmer med kompetensförsörjning och arbetsbelastning. Alla de sakerna tar vi rödgrön ledning på största allvar.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare