Hoppa till huvudinnehållet

Enda bankomat stängd – väcker ilska: ”Det är för uselt”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Ulf Jonsson stod handfallen vid bankomaten i Hjo på onsdagen. Han tycker det är uselt att enda bankomaten i hela kommunen inte fungerar.
Ulf Jonsson stod handfallen vid bankomaten i Hjo på onsdagen. Han tycker det är uselt att enda bankomaten i hela kommunen inte fungerar. Foto: Christoffer Tuulik

Enda bankomaten i Hjo är plötsligt stängd – i en månad framåt.

– Det är för uselt, säger Ulf Jonsson, som nu får åka tre mil för att ta ut kontanter.

En svart skärm möter de som just nu vill ta ut pengar i ortens enda bankomat på Stora torget. Bankomaten är stängd och en ny kommer att placeras på Torggatan 2, intill entrén till Hjo kommuns kontaktcenter.

En flytt av bankomaten har varit på gång sedan Swedbank lade ned i Hjo i december 2022, som tidningen skrivit tidigare.

En månad

Nu visar det sig att Hjo kommun kommer stå utan bankomat i en månad framåt.

– Vi var tvungna att stänga ned i väntan på att den nya kommer på plats. Jag kan inte säga exakt när nya automaten kommer vara igång men någon gång i slutet av juni. Troligen efter midsommar, säger Jenny Danielsson, presstalesperson vid Bankomat AB, företaget som driver bankomaterna i Sverige.

Här utanför entrén till kommunens kontaktcenter, närmare bestämt till höger om postlådan kommer nya bankomaten installeras.
Här utanför entrén till kommunens kontaktcenter, närmare bestämt till höger om postlådan kommer nya bankomaten installeras. Foto: Christoffer Tuulik

Orsaken till att bankomaten inte kan vara kvar är för att Swedbanks hyresavtal med fastighetsägaren Wennergrens går ut inom kort.

Swedbank meddelade nedläggningen i oktober 2022. Trots att sju månader passerat sedan dess har Bankomat AB, som ägs av de tre största bankerna, inte lyckats lösa bankomatfrågan i Hjo.

– Det mest optimala vore att vi kunde överlappa den gamla automaten med den nya. Men det har inte varit möjligt i det här fallet av flera orsaker, säger Jenny Danielsson.

Under tiden hänvisas alla till närmaste bankomat i Tibro, en resa på tre mil fram och tillbaka. Ett annat alternativ är att ta ut kontanter i samband med köp i en affär, men det är affären som avgör om de har möjlighet till det eller inte.

Väcker ilska

Flera personer har kontaktat tidningen och ifrågasatt stängningen. Flera stod handfallna vid bankomaten runt lunchtid på onsdagen, samtidigt som torghandeln pågick bredvid.

En av dem, Ulf Jonsson, skulle ta ut pengar för att handla på ett ställe som förutom kontanter endast tar betalt via swish. Så han kunde helt enkelt inte betala.

– En bankomat är en samhällsviktig tjänst. Särskilt när de nyligen gick ut och sa att det är viktigt att ha kontanter hemma. Stänger de banken måste de se till att automaten fungerar i Hjo. Det är för dåligt, riktigt uselt faktiskt. När jag flyttade till Hjo för 66 år sedan fanns fyra banker och nu är inte en enda kvar. Det är inte mycket som fungerar i samhället, anser Ulf Jonsson.

Ulf Jonsson har inte swish, han betalar antingen med kort eller kontanter. Allra helst kontanter.
Ulf Jonsson har inte swish, han betalar antingen med kort eller kontanter. Allra helst kontanter. Foto: Christoffer Tuulik

”Förbättrad service”

Bankomat AB uttrycker att den nya bankomaten innebär en förbättrad service i Hjo.

– Den nya automaten hanterar både insättning och utsättning av svenska kronor. Tidigare har vi endast erbjudit utsättnig i Hjo, säger Jenny Danielsson vid Bankomat AB.

Läs tidigare artiklar om bankomaten här:

Bankomaten i Hjo ska flyttas – lokal är fortfarande inte klarSista banken stänger i Hjo: Det händer med enda bankomaten

Artikeltaggar

BankerEkonomiHjoHjo kommunJenny DanielssonStora torgetSwedbankUlf JonssonWennergrens

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.