Hoppa till huvudinnehållet

Många lockades till pingstens runda med konst i Hjobygden

Publicerad:
Annette Landin visade upp sina akrylmålningar, där blommor och motiv från Hjo är stora inspriationskällor.
Annette Landin visade upp sina akrylmålningar, där blommor och motiv från Hjo är stora inspriationskällor. Foto: Emma Björnell

För Hjo är pingsthelgen synonymt med konstrunda. Årets upplaga bjöd på såväl soligt väder som utställningar med tavlor, skulpturer och konsthantverk.

Hela helgen har de välbekanta gröna flaggorna vajat utanför hus, uthus och i trädgårdar runt om i Hjobygden för att vägleda konstrundans besökare till de 36 olika utställningsplatserna.

Carl Lychou och Linnéa Dahl med Ingrid Lychou i famnen tog en utflykt till Hjo för att se på pingstrundan.
Carl Lychou och Linnéa Dahl med Ingrid Lychou i famnen tog en utflykt till Hjo för att se på pingstrundan. Foto: Emma Björnell

Linnéa Dahl och Carl Lychou besökte konstrundan för första gången.

– Vi bor i Huskvarna men har anknytning till Hjo, och vi tycker det är roligt med konst och att måla, berättar de medan de kikade på Hampus Gustafssons tavlor i Villa Götha.

Glädjande uppslutning

I Villa Svea, parkvillan bredvid Götha, har Ateljéföreningen Ockra sin verksamhet. Där visade bland annat Fridolin Evaldsson upp sina verk, skapade av naturmaterial.

Fridolin Evaldsson skapar konstverk av organiska material, där känslor och historia förmedlas.
Fridolin Evaldsson skapar konstverk av organiska material, där känslor och historia förmedlas. Foto: Emma Björnell

– Vi har mycket folk här, vilket är jätteroligt. Att få visa sin konst blir ett sätt att uttrycka vem man är, menar han.

Tradition att besöka

I samma hus fanns även Tibrokonstnären Sylvia Doverfors. Flera av hennes tavlor är målade med färgerna gouache, vilka påminner om akvarell. Marianne Centerlund var en av besökarna som tittade på Syliva Doverfors alster.

Marianne Centerlund (till höger) besökte Sylvia Doverfors utställning.
Marianne Centerlund (till höger) besökte Sylvia Doverfors utställning. Foto: Emma Björnell

– Det är tradition att gå på konstrundan. Jag gillar blandningen av olika konstverk, säger Marianne Centerlund.

Inspireras av Hjo

Många konstnärer är Hjobor, men inte alla. Till exempel medverkade konstnären Annette Landin, som visserligen är uppvuxen i Hjo men sedan flera år tillbaka bor i Roslagen. Nyligen mottog Annette Landin stipendium från Stockholms konstsalong, där hon medverkade i vårsalongen. Men trots allt finns anknytningen kvar till trästaden vid Vättern.

Dmitri Chalyi, Elena Chala, Nikita Chalyi och Ludmila Hellberg berömmer Tetyana Lutsyks (till vänster) konstverk, som går i en urbansk stil med mycket geometri.
Dmitri Chalyi, Elena Chala, Nikita Chalyi och Ludmila Hellberg berömmer Tetyana Lutsyks (till vänster) konstverk, som går i en urbansk stil med mycket geometri. Foto: Emma Björnell

– Jag tar mycket inspiration från Hjo och målar sedan ur minnet, alltså utan fotoförlagor, förklarar hon innan hon avslutar:

– Det känns roligt att vara med här på pingstrundan.

Artikeltaggar

HjoKonstSkulpturerUtställningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.