Hoppa till huvudinnehållet

Hjobygdsrundan gav en smak av vad landsbygden erbjuder

Publicerad:
Ellen Lannemyr instruerar Sara Hjalmarsson på en drejningskurs under Hjobygdsrundan.
Ellen Lannemyr instruerar Sara Hjalmarsson på en drejningskurs under Hjobygdsrundan. Foto: Emma Björnell

Från Mofalla och Grevbäck i norr, till Gate i söder och Korsberga i väster. Över så stort område sträckte sig vårens upplaga av Hjobygdsrundan, där lokala företagare välkomnar besökare till sina verksamheter och visar på en levande landsbygd.

I söndags var det dags för vårens Hjobygdsrunda. Bland de 16 verksamheterna fanns bland annat fotbollsgolf, loppis och lantgård i Mofallatrakten, till gårdsbutiker utmed Vättern. I Torsbo, utanför Korsberga, driver Eva och Martin Sörman en kravmärkt gård med får och lamm. I helgen medverkade de på Hjobygdsrundan för första gången.

– Vi säljer skinn här hemma, berättar Eva och visar både fällar samt egensydda necessärer och förkläden.

Eva Sörman på Torsbo gård visade upp den kravmärkta verksamheten under Hjobygdsrundan.
Eva Sörman på Torsbo gård visade upp den kravmärkta verksamheten under Hjobygdsrundan. Foto: Emma Björnell

Vidare förklarar Eva Sörman att allt skinn från gårdens djur bereds i Sverige och hon är mån om att lyfta lokalproducerat, varför Hjobygdsrundan kändes lockande.

– Jag hoppas att det ena drar det andra, speciellt nu när konstrundan är samtidigt, säger hon.

“Roligt att testa”

Keramikern Ellen Lannemyr på Lervis i Fågelås hade bland annat kurser i drejning under dagen. Där deltog Sara Hjalmarsson från Skövde.

“Det är mysigt att komma ut på landet och titta runt”, tycker Annette Andersson som besökte Lervis keramik.
“Det är mysigt att komma ut på landet och titta runt”, tycker Annette Andersson som besökte Lervis keramik. Foto: Emma Björnell

– Det är verkligen roligt att testa, men jättesvårt också, tyckte Sara.

Samarbete utan konkurrens

Många av gårdarna i Hjobygden sålde även grönsaker, ägg och andra livsmedel i söndags.

“Det är roligt att hitta de lokala varianterna”, tycker Håkan Jarl och Sara Johansson som driver Åkarps gårdsbutik vid Korsbergavägen.
“Det är roligt att hitta de lokala varianterna”, tycker Håkan Jarl och Sara Johansson som driver Åkarps gårdsbutik vid Korsbergavägen. Foto: Emma Björnell

På Åkarps gård utmed Korsbergavägen driver Håkan Jarl och Sara Johansson sedan ett år tillbaka en gårdsbutik.

– Hjobygdsrundan är ett jättebra sätt att kunna promota varandra utan att konkurrera, säger Sara innan Håkan förklarar att butiken främst är en fritidssyssla, men de har ambition att skala upp verksamheten.

Främjar gemenskapen

En del av kunderna besökte producenterna utan att känna till Hjobygdsrundan. Så var fallet för Lars-Erik Olsson och Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson som gästade Vätternsparris.

Bernhard Reckermann berättar om den vita sparrisen för kunderna Lars-Erik Olsson och Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson.
Bernhard Reckermann berättar om den vita sparrisen för kunderna Lars-Erik Olsson och Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson. Foto: Emma Björnell

– Vi köpte sparris här förra året och ville passa på igen medan de är i säsong, berättar de.

Bernhard Reckermann, Vätternsparris ägare, förklarar att säsongen pågår till midsommar. Han tycker att Hjobygdsrundan är ett viktigt lokalt engagemang, men tror att det har större betydelse för de mindre producenterna.

– Vi är med för gemenskapen, för att det är strategiskt viktigt att samarbeta, avslutar Reckermann.

Artikeltaggar

ÅkarpButikerGrönsakerKeramikKorsbergaKravmärktMat och dryckVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.