Hoppa till huvudinnehållet

Lägger förslag på 1,6 miljarder i underskott: ”Annars hade vi fått lägga ned sjukhus”

Publicerad:
Madeleine Jonsson (MP), Carina Örgård (V) och Helén Eliasson (S) presenterade ett budgetförslag som går back med 1,6 miljarder kronor. (Arkivbild)
Madeleine Jonsson (MP), Carina Örgård (V) och Helén Eliasson (S) presenterade ett budgetförslag som går back med 1,6 miljarder kronor. (Arkivbild) Foto: Helene Magnusson

Det blir inga lättnader i sjukhusens sparkrav med regionledningens förslag till budget för 2024. Detta trots att de skjuter till extra pengar och beräknar ett underskott på 1,6 miljarder kronor.

– Om vi inte hade valt att gå med underskott nästa år, hade vi tvingats lägga ner sjukhus, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Det skulle motsvara kostnaden för Sjukhusen i Väster, det vill säga Alingsås, Kungälv och Angered tillsammans.

Under onsdagen presenterade den rödgröna politiska ledningen (S, V och MP) i Västra Götalandsregionen, sitt förslag till budget för 2024 och plan för 2025-2026.

– Våra sjukhus har just nu ett underskott på en miljard kronor. Det är stentufft att få ekonomierna i balans och det görs nu mycket effektiviseringar och sjukhusen omprövar de verksamheter man har.

På presskonferensen förklarar Helén Eliasson den svåra ekonomiska situationen som påverkats av pandemi, krig i Europa och hög inflation.

Regionledningen föreslår ett underskott på 1,6 miljarder kronor under 2024, för att sedan komma ikapp under 2025 då man förväntar sig ett plus på 2,8 miljarder kronor.

– Om vi inte hade valt att gå med underskott hade vi tvingats hyvla i verksamheter och det hade handlat om att lägga ner sjukhus, säger Helén Eliasson.

Under nästa år föreslås hälso- och sjukvården få en höjning av budgeten med tre procent, det vill säga 1,4 miljarder kronor.

– Vi gör vad vi kan i de svåra tiderna som vi står inför, men ser med optimism fram emot att inflationen viker av emot 2025-2026, förklarar Helén Eliasson.

Vi fick en kortare intervju med henne efter presskonferensen då vi ställde frågan om de strukturella förändringar som Skaraborgs sjukhus nu föreslås gå igenom. Med bland annat nedläggning av akutmottagning i Lidköping och flytt av all psykiatri från Mariestad till Skövde. Och en rad med ytterligare mottagningar som ska slås ihop mellan olika orter.

Helén Eliasson (S) vill avvakta att uttala sig om de föreslagna strukturella förändringarna på Skaraborgs sjukhus, till efter sjukhusstyrelsens möte på fredag.
Helén Eliasson (S) vill avvakta att uttala sig om de föreslagna strukturella förändringarna på Skaraborgs sjukhus, till efter sjukhusstyrelsens möte på fredag. Foto: Helene Magnusson

Är det nödvändigt att göra så stora strukturella förändringar om man tror att ekonomin kommer att se ljusare ut om ett par år?

– Eftersom sjukhusstyrelsen inte haft sitt möte än, så måste vi göra värderingar efter vad de kommer fram till där. Då vet jag också mer, säger Helén Eliasson.

Men hon vill också hänvisa till att de fått ärva ett underskott på 350 miljoner kronor från den tidigare ledningen. I dag ligger dock underskottet på 450 miljoner kronor.

– Vi måste vi se på helheten. Vad innebär det för att garantera en bra hälso- och sjukvård för våra invånare oavsett var de bor i regionen?

Saknar regeringsbesked

Vid flera tillfällen under presskonferensen pekar Helén Eliasson på ”Tidöpartiernas”, det vill säga regeringens och Sverigedemokraternas, brist på besked om kommande statsbidrag.

– Det här är ett delat ansvar mellan regionen och nationellt, menar hon.

Hon hänvisar till de kostnadsökningar som regionen självt inte kan påverka såsom stigande inflation som bland annat innebär ökade pensionskostnader på flera miljarder kronor.

Satsning på psykisk hälsa

I budgeten finns speciellt riktade satsningar på barns och ungdomars psykiska hälsa.

– Det kan vi inte spara på. Vi måste hålla i och hålla ut och måste bli bättre på att fånga upp barnen med psykisk ohälsa. De måste få rätt förutsättningar från start, menar Carina Örgård (V).

Även här ställer vi frågan till Helén Eliasson angående strukturella förändringar på Skaraborgs sjukhus och förslaget om att flytta barn- och ungdomspsykiatrin från Mariestad till Skövde.

–Jag vill inte föregå vad sjukhusstyrelsen kommer fram till. Men om vi hade haft en annan regering så hade sjukhusen inte behövt haft det så tufft. Vi måste få mer långsiktiga, hållbara spelregler, menar Helén Eliasson.

Höjda löner

Regionledningen vill göra en extra satsningen på konkurrenskraftiga löner med totalt 235 miljoner kronor under nästa år.

– Lönen är helt avgörande för att rekrytera ny personal. För att kunna behålla personal så gäller det att ha kollegor på plats, säger Carina Örgård.

Patientavgifterna föreslås höjas nästa år. Det finns två anledningar till det, dels vill regionledningen att avgifterna ska vara riktade till rätt vårdnivå, dels att kunna få en intäkt på 100 miljoner kronor.

En fortsatt satsning på den nära vården betonas och att hela regionen ska en gemensam kö till olika vårdinsatser.

Ett mål är också att minska på administrationen, I dag uppgår den till 15 procent av personalkostnaderna. Under mandatperioden ska den minska till 10 procent.

– Det blir ett enormt tufft uppdrag. Det handlar om administration i sin helhet. Varje verksamhet måste göra genomlysningar. All administration som inte är patientnära inom sjukvården ska man inte längre göra, säger Helén Eliasson.

Totalt beräknas Västra Götalandsregionen omsätta 66 miljarder kronor under 2024. Pengarna går till sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling, kultur och miljö. Av detta går närmare 50 miljoner kronor till hälso- och sjukvården och 6 miljoner till infrastruktur och kollektivtrafik.

Exempel på innehåll i de rödgrönas budgetförslag för 2024

  • Underfinansiering av budgeten med 1,6 miljarder kronor
  • Särskild satsning på konkurrenskraftiga löner
  • Höjda patientavgifter
  • Barn och ungdomars psykiska hälsa prioriteras
  • Minskad administration
  • Mer pengar till förlossningsvården
  • Primärvården ska utvecklas för att driva på omställningen till nära vård
  • Användarvänliga digitala vårdtjänster ska utvecklas

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.