Hoppa till huvudinnehållet

Lokala företagare ger företagsklimatet lägre betyg: ”Vi arbetar på alla fronter nu”

Publicerad:
Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun.
Christian Johansson, näringslivsutvecklare Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

Lokala företag ger Hjo lägre betyg för företagsklimatet, enligt Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning.

– De frågorna som berör kommunen som organisation arbetar vi med på alla fronter nu sedan årsskiftet, säger näringslivsutvecklare Christian Johansson.

Hjo får betyget 3,4 på en sexgradig skala i Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning 2022. Ett lägre betyg än enkätundersökningen 2021 då Hjo klättrade tionde mest bland landets kommuner och fick ett betyg på 3,6.

80 företagare svarade

För att förtydliga speglar enkäten företagsklimatet 2022 och Svenskt näringsliv har skickat den till cirka 200 av kommunens 1 300 registrerade företag. Svar från ett 80-tal företag ligger till grund för resultatet i Hjo, enligt Svenskt näringsliv.

Framför allt är det skolans kontakter med det lokala näringslivet, tillgång till relevant kompetens och upphandling som får lägst betyg i enkäten bland de olika områdena som ligger till grund för det sammanfattande betyget.

Företagen ger samtidigt bättre betyg än föregående år inom områdena som handlar om kommunpolitikers attityder, brott och trygghet jämfört med föregående enkät.

Önskar bättre dialog med kommunen

Företagen som besvarar enkäten får också uppge vilka frågor de tycker ska vara mest prioriterade för kommunpolitikerna.

– Högst upp på önskelista bland företagarna i Hjo är bättre dialog mellan kommunen och företagen, kortare handläggningstider och bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare. Nu gäller det att kommunen fortsätter arbeta systematiskt och ihärdigt med frågorna så att relationen mellan kommunen och näringslivet stärks, säger Jessica Tengeland, områdesansvarig för Svenskt Näringsliv i Skaraborg.

Inte konstigt

Christian Johansson, näringslivsutvecklare i Hjo sedan december 2022, för övrigt en nyinrättad tjänst, tycker inte det lägre betyget är särskilt konstigt.

– Hjo kommuns näringslivsenhet stod mer eller mindre obemannad delar av 2022. Det är inte alls bra. Samtidigt har otroligt mycket hänt under årets första fem månader. Dialogen och samarbetet mellan kommun och näringsliv har verkligen kommit igång på kort tid, anser jag. Skulle företagen besvarat enkäten nu tror jag på högre betyg i de frågor som rör kommunen, säger Christian Johansson.

Anser att det blivit bättre

Han radar upp flera konkreta åtgärder som Hjo kommun gjort sedan årsskiftet för att förbättra företagsklimatet. Några av dessa åtgärder är företagsbesök, näringslivsfrukostar, start av ett näringslivsråd i kommunen, start av ett kvinnligt företagsnätverk i Hjo, Tibro och Karlsborg och kommunens säkerhetsstrateg har arbetat för att informera näringslivet kring civilförsvar, elbrist och samhällsfunktioner.

– Samtidigt har vi påbörjat ett arbete ihop med skolan kring kompetensutvecklingen hos lokala företag. Innan jag tar semester ska jag sätta planen för det långsiktiga arbetet för ett bättre företagsklimat. Det finns en otroligt tydlig ambition som inte riktigt har funnits tidigare i kommunen. Mitt långsiktiga mål är att Hjo når 4,0 i betyg i Svenskt näringslivs årliga enkätundersökning, säger Christian Johansson.

Rankingen kommer i höst

Enkätundersökningen är en av grunderna för näringslivsrankingen 2023 som släpps 20 september i höst. Hjo kommun hamnade på plats 146 av 290 kommuner 2022, ett stort kliv framåt jämfört med plats 203 2021, som var Hjo:s sämsta placering sedan 2014.

Läs artiklar om förra årets näringslivsranking och enkätundersökning här:

Hjo årets klättrare i årlig rankningHjo klättrar mest i landet efter alla bottenplaceringar: ”Stolt och glad”

Läs också:

Starten för ett bättre företagsklimat: ”Det ska vara vi tillsammans”Tufft för handeln – och näringslivsenheten: ”Vill möta alla handlare”

Artikeltaggar

Christian JohanssonHjoHjo kommunNäringslivSkaraborgSvenskt NäringslivTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.