Hoppa till huvudinnehållet

Trädgårdsturism och lokal mat i fokus: ”Stort intresse”

Publicerad:
Turistsommaren i Hjo har fokus på trädgårdsturism, lokal mat och husbilsturism, berättar Lotta Persson och Rebecca Martyn, där besökarna möts av många välkända evenemang och en del nya.
Turistsommaren i Hjo har fokus på trädgårdsturism, lokal mat och husbilsturism, berättar Lotta Persson och Rebecca Martyn, där besökarna möts av många välkända evenemang och en del nya. Foto: Lars-Ola Carlén

Vad är det egentligen som växer i rabatten? Intresset för trädgård och lokal mat är stort och något som besöksnäringen i Hjo sätter fokus på i sommar. En del nyheter presenteras bland evenemangen, men även gamla ”godingar” återkommer.

Ordningen efter ett par år med pandemi börjar infinna sig. På turistbyrån i Hjo vilar man inte på lagrarna, utan är i full gång med att planera inför sommarens väntande anstormning av besökare från när och fjärran. Ja, en hel del är faktiskt redan planerat och klart, medan annat är på gång. Likaså är en del av sommarens program spikat, medan annat väntas komma på plats inom det närmaste.

Ångfartyget Trafik gör flera turer till Visingsö och östgötasidan, samt rundturer på Vättern i sommar.
Ångfartyget Trafik gör flera turer till Visingsö och östgötasidan, samt rundturer på Vättern i sommar. Foto: Lars-Ola Carlén

Juni, juli och augusti är ju som bekant månader då Hjo växer och det blir liv och rörelse på gatorna, torget, i hamnen med Guldkroksbadet och s/s Trafik, samt inte minst i Stadsparken med anor från Vattenkuranstaltens dagar.

– Mycket är det samma, men en del är nytt inför sommaren, konstaterar Lotta Persson, besöksnäringsutvecklare på kommunen.

Hon berättar om sommaren i Hjo tillsammans med nyanställda Rebecca Martyn. Hon är turismkoordinator med fokus på kommunikation och kommer att synas i vimlet för att bland annat fotografera inför kommande somrars marknadsföring.

Sommaren på gång

Konstrundan och Hjobygdsrundan är avklarade och fler större evenemang känns igen från tidigare somrar.

I juni firas nationaldagen, körs Vätternrundan och American Power Tour.

Hälsoveckan återkommer i slutet av juli och Guldkroksbadet håller öppet det tempererade gratisbadet från 17 juni.
Hälsoveckan återkommer i slutet av juli och Guldkroksbadet håller öppet det tempererade gratisbadet från 17 juni. Foto: Marita Sjöquist

Juli bjuder som vanligt på Rock mot cancer, trollingfisketävling, Hjordgubbens dag, slöjd- och hantverksmässan och hälsoveckan.

Augusti inleds med British motor meet och följs av dragspelsstämma på campingen och öppen gård på Almnäs Bruk.

– Hela sommaren blir det veteranbilskvällar på Stora torget och s/s Trafik kör som vanligt sina turer. Guldkroksbadet har öppnat för morgonsim och den 17 juni öppnar det tempererade gratisbadet för allmänheten.

Jessica Andersson framträder på Biergarten den 12 juli.
Jessica Andersson framträder på Biergarten den 12 juli. Foto: Thomas Kühnel

Flera restauranger har livemusik i sommar. Bland annat spelar Jessica Andersson och Neverstore på Biergarten i juli.

– Årets sommarutställning på Kulturkvarteret visar Althaus fjärilsutställning, som en gång var grunden för fjärilsmuseet i Stasparken. Dessutom får man bekanta sig med det svenska fågellivet och kan måla sin egen fågelholk inspirerad av utställningen Pippi på fåglar, berättar Lotta Persson.

Stadsvandringar

Hon vill också slå ett slag för stadsvandringarna i trästaden, som i år får sällskap av ett par specialare.

– Varje söndag i juli, med start 9 juli, gör vi en stadsvandring genom Hjos mathistoria, Tur med ost! Vi spinner vidare på att Almnäs Bruks Wrångebäcksost fått EU-skyddad ursprungsmärkning. Under stadsvandringen görs olika stopp där det funnits livsmedelsbutiker, bagerier eller bryggerier och berättas om den lokala mathistorian. Sedan avslutas det med ostprovning, berättar Lotta Persson.

Kurorten anno 1900

Vid två tillfällen i juli blir det dramatiserad tur i stadsparken.

– En tidsresa tillbaka till kurortslivet vid förra sekelskiftet. Man får följa med Moster, en inskriven badgäst på Hjo Vattenkuranstalt, och badpigan Greta som berättar om livet på kurorten anno 1900.

Den gamla badparken, numera Hjo stadspark, står också i fokus för blomstervandringar där kommunens landskapsingenjör Renita Påsse berättar om det som växer i parken.

– Tidigare har fokus legat på byggnaderna i stadsparken, men nu vill vi även lyfta vad som växer i parken. Gångarna och stigarna är i stort sett de samma som när parken anlades av den tyske trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann. Av de 10 200 plantor som sattes när parken anlades finns idag cirka tusen träd kvar, berättar Lotta Persson.

Vad är det som växer i rabatten? ”I sommar får man veta om man skannar en QR-kod i stadsparken”, berättar Lotta Persson och Rebecca Martyn på turistbyrån.
Vad är det som växer i rabatten? ”I sommar får man veta om man skannar en QR-kod i stadsparken”, berättar Lotta Persson och Rebecca Martyn på turistbyrån. Foto: Lars-Ola Carlén

Intresset för trädgårdsturism växer och den trenden hakar Hjo på.

– Vi ska ta fram skyltar med QR-koder där man ska kunna se vad man har framför sig i rabatten.

Husbilsturismen ökar också, något som märks i Hjo med allt fler ställplatser.

– I samarbete inom Tre trästäder pågår arbetet med att ta fram en husbilsportal, berättar Lotta Persson.

Artikeltaggar

BesöksnäringGuldkroksbadetHjoPandemiStadsparkenTrädgårdTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.