Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Inget besked gavs om sjukhusens framtid: ”Vi äger inte den här typen av frågor”

Publicerad:
På fredagens pressträff medverkade Anna-Karin Skatt (S) (mitten), ordförande i  sjukhusstyrelsen Frida Nilsson (C) (till vänster) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström (till höger).
På fredagens pressträff medverkade Anna-Karin Skatt (S) (mitten), ordförande i sjukhusstyrelsen Frida Nilsson (C) (till vänster) och sjukhusdirektör Stellan Ahlström (till höger). Foto: Anneli Malm

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus kallade under fredagen till pressträff. Tidigare under dagen har styrelsen haft sammanträde för att fatta beslut som berör de fyra sjukhusen i Skaraborg, men så blev inte fallet.

– Vi har inte fattat något beslut, utan har skickat det vidare, säger Anna-Karin Skatt (S).

Fotnot: Du kan se presskonferensen i sin helhet här - den inleds sex minuter in i klippet.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström har lagt fram ett förslag till sjukhusstyrelsen som innebär en besparing på runt 150 miljoner kronor per år. Sparförslaget innebär stora konsekvenser och förändringar för vården i Skaraborg, då flera avdelningar tvingas läggas ned.

Bakgrund

Förslaget innebär i stort att Lidköping blir av med akutmottagning och IVA, akut kirurgi, gynmottagning, bad- och ljusenhet, hematologimottagning samt en akutvårdsavdelning med 21 platser. Däremot ska det bli en ökad satsning på planerad specialistvård, speciellt inom ortopedi.

Sjukhuset i Mariestad blir av med samtliga sjukhusets mottagningar, såsom BUP, vuxenpsykiatri och barnmedicin.

Under fredagen hade sjukhusstyrelsen sammanträde för att diskutera sjukhusens framtid. Tidningen var på plats och sände live från presskonferensen.

Medverkade gjorde Anna-Karin Skatt (S), ordförande sjukhusstyrelsen, Frida Nilsson (C), vice ordförande samt Stellan Ahlström, sjukhusdirektör.

– Vi har inte fattat något beslut, utan har skickat det vidare, inleder Anna-Karin Skatt (S) med.

Ärendet har diskuterats flitigt under dagen och man meddelar nu att man valt att skicka det vidare till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi äger inte den här typen av frågor, de är alldeles för stora, säger Anna-Karin Skatt (S).

Det är sedan tidigare känt att Skaraborgs sjukhus behöver spara in pengar.

– Vi har ett underskott på 450 miljoner, säger Anna-Karin Skatt och fortsätter:

– Det kommer att fattas tuffa beslut.

Texten uppdateras.

Nya förslaget: Flera mottagningar flyttas till sjukhuset i Skövde

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattFrida NilssonKirurgiLidköpingMariestadOrtopediSjukhusSkaraborgStellan AhlströmStyrelserVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.