Hoppa till huvudinnehållet

P-förbud på Strömparterren när stan stänger för nattrafik

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Parkeringsavgift gångfartsområde Strömparterren parkeringsförbud p-förbud
Parkeringsavgift gångfartsområde Strömparterren parkeringsförbud p-förbud Foto: Lars-Ola Carlén

Centrala Hjo stängs även denna sommar för nattrafik. Mellan klockan 22 på kvällen och 5 på morgonen är inte fordonstrafik tillåten. I sommar kommer även Strömparterren att stängas av för parkering av bilar under samma tider.

Hjo laddar för invasionen av besökare under de tre sommarmånaderna. Parkeringsavgift är nu införd för tredje sommaren för att få ruljans på p-platserna i hamnområdet.

Parkeringsavgift är nu åter införd i hamnområdet mellan klockan 9 och 18, alla dagar i veckan.
Parkeringsavgift är nu åter införd i hamnområdet mellan klockan 9 och 18, alla dagar i veckan. Foto: Lars-Ola Carlén

Samtidigt som stan lever upp följer en del stök som kommunen på olika sätt försöker stävja. Det är känt sedan tidigare att det körs med olika fordon och spelas hög musik på sena nätter i centrum och förutom beprövade åtgärder provar kommunen nytt denna sommar. Fokus är på hamnområdet där det, trots förbudet att trafikera nattetid, brukar samlas en hel del bilburna som stör nattsömnen för boende i närområdet.

– Från midsommarafton och en månad framåt är det p-förbud på Strömparterren. Vi gör även ett test med väktare under sex veckor i sommar. Allt i akt och mening att stävja okynnesspelande och körande i centrum, säger tekniska utskottets ordförande Stefan Swenson (M).

Stökigt nattetid

De senaste åren har Hjo kommun gjort försök med olika begränsningar, avspärrningar och förbud för att komma till rätta med stöket nattetid i de centrala delarna av stan, från Stora torget i söder och hamnområdet till Bangatan i norr.

I sommar intensifieras arbetet med att få lugn och ro. Strömparterren kommer att stängas av för fordon mellan klockan 22 på kvällen till 5 på morgon.

– Det blir inte tillåtet att vare sig stanna eller parkera på Strömparterren under den tiden. Förbudet träder i kraft den 23 juni och gäller till den 23 juli, berättar Stefan Swenson.

Tidigare har fordon kört in på Strömparterren innan kl 22 och sedan uppehållit sig där. Men nu vill kommunen sätta stopp för ”onödig och störande fordonstrafik”. Det är framför allt parkerade bilar som spelar hög musik, enligt boende i området som klagat hos kommunen och velat se åtgärder.

Några undantagna

Förbudet påverkar även de som brukar övernatta i sina husbilar på Strömparterren.

Undantagna för förbudet att stanna och parkera nattetid är de med parkeringstillstånd, laddplatserna, mc-platserna och platserna för trollingfiskarna.

Tillfälligt ändrad tid för nattrafiken
Tillfälligt ändrad tid för nattrafiken Foto: Lars-Ola Carlén

Stoppet för nattrafik i centrala delarna av stan fortsätter över sommaren.

Mellan klockan 22 på kvällen och 5 på morgonen är det förbjudet för fordon att trafikera gatorna runt Stora torget från Sjögatan i söder, hamnen och Bangatan utmed stadsparken till Lindgatan i norr.

Tidsbegränsningen gäller fram till den 24 augusti.

Sommarparkeringar

Parkering Jönköpingsvägen
Parkering Jönköpingsvägen Foto: Marita Sjöquist

För att öka på antalet p-platser under sommaren ordnas med sommarparkering på tre platser.

Det är samma platser som förra året. Den äldsta är parkeringen på gräsmattan i hörnet Sveavägen–Änggatan i norra delen av stan.

Sedan ett par år finns också två sommarparkeringar på söder. Dels vid Guldkroksskolan utmed Linnégatan, dels på gräsmattorna utmed Jönköpingsvägen vid Strandpromenaden.

Att parkera på Jönköpingsvägen är visserligen förbjudet eftersom det är huvudled, men på gräsmattorna längst i söder ordnar kommunen med uppskyltade p-platser.

Däremot är det p-förbud närmare stan utmed Jönköpingsvägen då utrymmet vid sidan om vägen är betydligt mindre.

Artikeltaggar

ButikerFörbudParkeringSamhälleStrömparterrenTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.