Hoppa till huvudinnehållet

Tredje SM-guldet: ”Mycket känslor och eufori inblandat”

Publicerad:
HKG-fostrade Andreas Cederholm tog sitt tredje SM-guld med IFK Kristianstad.
HKG-fostrade Andreas Cederholm tog sitt tredje SM-guld med IFK Kristianstad. Foto: PETTER ARVIDSON

Andreas Cederholm tog sitt tredje SM-guld med IFK Kristianstad.

– Den här gången kändes det väldigt speciellt. Det var mycket känslor och eufori inblandat, säger han eftertänksamt.

Den värsta segeryran har lagt sig efter måndagens drabbning i den femte och avgörande SM-finalmatchen mot Sävehof i hemmaarenan i Kristianstad.

För Andreas "Ceder" Cederholm var detta tredje SM-guldet.

Inför den här säsongen återvände han från proffslivet i utlandet till Sverige för att spela för IFK Kristianstad som han tidigare tagit två SM-guld med.

Hur var känslan tredje gången?

– Det var väldigt speciellt. Dels för att Kristianstad inte varit i final eller hade vunnit på fem år och sedan att få komma hem första säsongen och vinna igen. Så det blev mycket känslor, eufori...ja, allt. Väldigt roligt!

Åtta sprutor i hälen

Men om kampen varit tuff på handbollsplanen har Andreas vid sidan om haft en egen smärtsam fajt med sin fot på grund av kalklagringar i hälen.

– Det har legat lösa bitar i hälen och en bit har satt sig i hälsenefästet, så varje gång jag ska trycka ifrån eller göra något är det som att få en spik i foten.

– Det har varit lite jobbigt och jag har inte gjort ett enda träningspass sedan i början på maj. Inför varje match så har jag tagit en spruta rätt in i hälen för att bedöva. Det har varit ansträngande för de där sprutorna har inte varit jättehärlig att ta, men nu i efterhand var det ju värt det.

I veckan ska han opereras för att sedan vara återställd för en ny säsong.

Andreas Cederholm segerjublar med SM-pokalen i högsta hugg.
Andreas Cederholm segerjublar med SM-pokalen i högsta hugg. Foto: PETTER ARVIDSON

Kontrakt till 2025

Cederholm har kontrakt med Kristianstad i ytterligare två år, till 2025.

Har du några planer redan nu på vad som ska hända sedan?

– Jag spelar först de här åren och sedan tar jag ställning om framtiden. Vet ju inte hur kroppen mår och så vidare.

Han ser fram emot fortsättningen i IFK Kristianstad som fått en nytändning, vilket inte minst har märkts på publiktillströmningen på hemmamatcherna under säsongen.

– Vi har verkligen bevisat för staden och för Sverige att vi är tillbaka på allvar. Publiken har kommit tillbaka till arenan och under slutspelet har det bara exploderat.

Blir det mycket firande nu i samband med SM-guldet?

– Det var varit lite firande i veckan, men sedan ska det nog bli något större firande nästa vecka. I helgen ska laget åka till Dublin, men jag kan tyvärr inte åka med på grund av min operation i foten.

Färdigt bygge i Skövde

Han känner sig hemmastadd i Skåne, men har även sett till att skaffa hus i Skövdetrakten, strax utanför Stöpen, där frun Sanna kommer ifrån. Tanken är att på sikt återvända hemåt till Skaraborg.

– Vi har båda varit inne på att vilja bo på landet och av en ren slump råkade vi hitta den här lilla gården. Det har varit ett projekt. Vi köpte det 2020 och hållit på med bygget i tre år, men nu är det färdigt.

HK Guldkroken ligger mig väldigt nära och varmt om hjärtat. Jag har så många och fina minnen.
Andreas Cederholm

Hyllar HK Guldkroken

Efter stridens hetta i SM-finalspelet blev Andreas Cederholm intervjuad av Sportbladet där han särskilt riktade en hälsning till sin moderklubb HK Guldkroken, vilket blivit uppmärksammat i handbollssverige.

– HK Guldkroken ligger mig väldigt nära och varmt om hjärtat. Jag har så många och fina minnen. Jag tänker bland annat på tränare och ledare som ställde upp ideellt på sin fritid för att vi skulle få en sådan bra handbollsutbildning som möjligt. De har ju bidragit så mycket till att jag är där jag är i dag.

– Sedan är det häftigt att se när många SM-vinnare och elitspelare kommer från lilla Guldkroken, som fått fram så många bra spelare. Det är unikt i min värld. Det här med SM-guld för Irma Wester Kocanovic i Sävehof och All star team för Edwin Aspenbäck i Hammarby är ett led i klubbens fina arbete med att få fram spelare.

Fick fostran i HKG

I hans eget fall gällande handbollsfostran lyfter han fram HKG-ledarna Magnus Ahlin och Dan Wester.

– De två lade grunden för allting. Man blev bland annat lite uppfostrad och det har jag tagit med mig i handbollskarriären. För dem var det laget före jaget och det sitter fortfarande i mycket för mig. Det var exempelvis det som gjorde mycket att vi lyckades vinna i Kristianstad – vi var ett lag.

Ja, det blir alltid sommarfirande i Hjo. Ser verkligen fram emot att kunna gå ner och lägga mig i solen på söder. Det ska bli riktigt gôtt faktiskt,
Andreas Cederholm, svensk mästare

Semester i Hjo

Efter att allt firande har lagt sig är det dags för semester och redan nu har han planerat en Hjoresa för att hälsa på familj, släkt och vänner.

– Ja, det blir alltid sommarfirande i Hjo. Ser verkligen fram emot att kunna gå ner och lägga mig i solen på söder. Det ska bli riktigt gôtt faktiskt, säger en nöjd SM-vinnare.

Artikeltaggar

Andreas CederholmEdwin AspenbäckHammarby IFHandbollHK GuldkrokenIFK Kristianstad

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.