Hoppa till huvudinnehållet

Att köra i gångfartsområde

Publicerad:
På Stora torget är det gångfartsområde. Kommunen uppmanas informera om vilka regler som gäller.
På Stora torget är det gångfartsområde. Kommunen uppmanas informera om vilka regler som gäller. Foto: Lars-Ola Carlén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Måndagen den 29 maj gick jag mellan Chinarestauranten och Alexandra när två ynglingar på moped kommer tvärs över torget i 40-50 km rakt emot mej! Jag slänger upp armarna och hojtar så att dom viker av och fortsätter mot Hamngatan.

Efter att ha uträttat mitt ärende så återvänder jag till parkeringen mellan Elon och kyrkomuren och där dyker dessa två ynglingar upp igen och stannar för att tala om för mej vilken trafikfara jag utgör som försöker hindra dom i trafiken. En animerad diskussion uppstår där vi har väldigt olika uppfattningar av vad som tidigare hände.

Ynglingarna hävdade att jag inte förstod mej på ”modern” trafik och att dom inte behövde bry sig om trafikmärken som var blåvita eftersom dom bara var rekommendationer som man själv kunde tolka, vilket betydde, i detta fallet, att man själv avgör hur fort man vill köra och att det inte finns något lagligt stöd för kritik mot detta. Det hela avslutades med att jag rekommenderades att gå hem och lägga mej medan jag hävdade att dom hade mycket att lära.

När jag kom hem så tänkte jag att så här kan det väl inte vara. Att en ”mjuk” lag betyder denna valfrihet. Nu studerade jag, via nätet, vad som gäller när man beträder gångfartsområde som Hjo torg utgör.

Trafikverket, NTF, Göteborgs stads trafikregler och några faktabanker var rörande eniga om följande; Gångfartsområde är ett område där trafiken sker på fotgängarnas villkor. Fordon får inte framföras i högre hastighet än 6-8 km. Fordonsförare (alla inklusive cyklister) har väjningsplikt mot gående. Man får inte parkera annat än på anvisad plats. All trafik skall ske på fotgängarens villkor vilket är vad som menas med gångfart(6-8 km). När fordonet kör ut från gångfartsområdet gäller regeln att man har väjningsplikt mot trafik på den anslutande gatan/vägen! Slut citat.

Vad jag kan se så finns det inget utrymme för ”fri fart enligt eget tyckande”.

Eftersom okunnigheten om områdesregler förmodligen är stor bland fler än dessa ynglingar så vore det bra om Hjo kommun någonstans vid torget kunde klargöra ovanstående i text på någon form av anslag. Den allmänna uppfattningen att man själv avgör vad det är för hastighet som gäller måste motarbetas med information.

Mvh

Kjell Aldsten

Artikeltaggar

HamngatanHjoNTFTrafikTrafikverket