Hoppa till huvudinnehållet

Nu är han spindeln i Hjo:s gatunät: ”Roligt och inspirerande”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Richard Grenabo, ny arbetsledare för gata-VA i Hjo kommun.
Richard Grenabo, ny arbetsledare för gata-VA i Hjo kommun.

Richard Grenabo är Hjo kommuns nya arbetsledare för gata och VA-nät. Framöver är han spindeln i ”gatunätet” och har redan kastats in i hetluften.

– Det finns alltid något att göra, säger han.

Han tillträdde tjänsten 1 maj och för han och övriga avdelningen är det fullt ös såhär i början av sommarsäsongen.

– I dag (onsdag) målar vi linjer på vägarna vi asfalterat i tätorten i det senaste och slutför ett arbete på Regeringsgatan där vi snyggar till mellan parkeringsplatserna. Vi har lagt ny kantsten och lagt nytt grus på parkeringarna där, säger Richard Grenabo.

Parkeringsplatserna på Regeringsgatan har rustats upp och vägen har delvis asfalterats.
Parkeringsplatserna på Regeringsgatan har rustats upp och vägen har delvis asfalterats.

Han är en ”riktig” Hjobo som bott i kommunen hela livet, men de senaste åren verkat i Karlsborg.

– Men så såg jag annonsen och sökte tjänsten. Det kändes rätt och jag vill gärna jobba här i kommunen igen. Jag tycker om arbetsledning, att leda och fördela arbetet och att utveckla människor, säger han.

Jämsides med de dagliga arbetena runt om i kommunen och akuta åtgärder då och då har gata och VA ständigt större arbeten att utföra parallellt.

Exempelvis upprustningen av gamla banvallen. Det arbetet utförs förvisso av kommunens entreprenör Dalslunds åkeri, men kommunen ansvarar.

– Ett större arbete på VA-sidan är en ny vattenledning till Svärtan. Det arbetet planeras nu och drar igång i höst. Vi kommer dra nya ledningar på en ny sträcka.

Han kommer i sin roll fördela, leda samt stötta arbetet som utförs av de åtta anställda inom gata och VA samt utföra en del administrativt arbete.

Enkelt uttryckt gäller det att rätt resurser är på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Vi är ett gäng på åtta anställda inom gata och vatten- och avlopp plus flera säsongsanställda under delar av året. Oftast är vi fyra till fem ordinarie inom gata och tre inom vatten- och avlopp. Sedan har vi en anställd som ansvarar för verkstad och maskinpark vid tekniska förrådet på Nolängsgatan, säger Richard Grenabo.

Richard Grenabo kommer utgå från tekniska förrådet på Nolängsgatan men lär spendera mycket arbetstid i den här kommunbilen.
Richard Grenabo kommer utgå från tekniska förrådet på Nolängsgatan men lär spendera mycket arbetstid i den här kommunbilen.

En månad in i uppdraget är han imponerad av personalen som kämpar på i ur och skur.

– Dagliga skötseln planerar och sköter mycket av ”mina gubbar” själva. De är mycket självgående allihopa och gör det lilla extra. Det är roligt och inspirerande, säger han.

Richard Grenabo, 54 år, kommer senast från näringslivet. De senaste två åren har han arbetat som projektledare på ammunitionstillverkaren Nammo i Karlsborg. Innan dess arbetade han som teknik- och utvecklingschef på Emballator i Hjo.

I övrigt fortsätter han som deltidsbrandman på räddningstjänsten i Hjo, som han varit i över 20 år.

– Så gatorna i och runt Hjo har jag god koll på, säger han med glimten i ögat.

Grenabo efterträder John Hullberg, som slutade för nytt arbete i oktober och sedan dess har tjänsten varit vakant.

Precis som tidigare är det Anders Westermark, chef för gata- och park, som ansvarar och leder det övergripande arbetet tillsammans med tillförordnade samhällsbyggnadschefen Mia Berg.

Artikeltaggar

Anders WestermarkHjoHjo kommunKarlsborgParkerParkeringSamhälleVAVatten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.