Hoppa till huvudinnehållet

Hjo firade med hyllning till hembygden

Publicerad:
Kulturskolans musiker med följe marscherade från torget till stadsparken.
Kulturskolans musiker med följe marscherade från torget till stadsparken. Foto: Marita Sjöquist

I ett strålande solsken firades Sveriges nationaldag i Hjo med mycket sång, musik, tal, prisutdelning och en överraskande gäst.

– Tiden för hyllning av vårt land och hembygd kan inte vara bättre vald, konstaterade årets nationaldagstalare Michael Kihlström.

I gemensam parad tågade Kulturskolans musiker med följe från torget till stadsparken. Under marschen genom stan viftades det med svenska flaggor och humöret var på topp i det fina sommarvädret.

Många av kulturskolans elever deltog under firandet 6 juni.
Många av kulturskolans elever deltog under firandet 6 juni. Foto: Marita Sjöquist

I stadsparken strålade alla samman vid den stora scenen med perfekt utsikt över Vätterns böljande blå vatten. En inramning som kommunfullmäktiges ordförande Michael Kihlström tog till fasta på i sitt tal samtidigt som han ville uppmärksamma den stora folkmassan på att vi i år firar kungens 50 år på tronen.

Dessutom uppmärksammades att det på nationaldagen var 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till kung i Strängnäs och helt plötsligt dök överraskande Gustav Vasa upp i egen hög person på Hjoscenen.

Nationaldagstalare Michael Kihlström fick oväntat besök på scenen, vilket var Gustav Vasa.
Nationaldagstalare Michael Kihlström fick oväntat besök på scenen, vilket var Gustav Vasa. Foto: Marita Sjöquist

Michael Kihlström hyllade därefter både årstiden samt hembygden.

– Även om vi som bor i Hjo och i Hjobygden tycker att vi har förmånen att bo i den allra bästa och vackraste delen av Sverige, så känner vi att Sverige är vårt land från Smygehuk till Treriksgränsen.

Under scenfirandet bjöds det på mycket musik från kulturskolans elever och lärare, men även framträdanden från sånggruppen Porla och Nilssons Bonnkapell.

Hjo kommun delade ut tre priser i kategorierna idrott/fritid, kultur och miljö. Från vänster Pär Bergström (idrott/fritid). Miljöpriset till Charlotta Bergman, Tommy Hermansson och Eine Midborg. Kulturpriset tilldelades Korsberga bygdegårdsförening med Jenny Dagman, Jenny Högberg, Inga Rehn, Camilla Johansson och Anette Lundblad.
Hjo kommun delade ut tre priser i kategorierna idrott/fritid, kultur och miljö. Från vänster Pär Bergström (idrott/fritid). Miljöpriset till Charlotta Bergman, Tommy Hermansson och Eine Midborg. Kulturpriset tilldelades Korsberga bygdegårdsförening med Jenny Dagman, Jenny Högberg, Inga Rehn, Camilla Johansson och Anette Lundblad. Foto: Marita Sjöquist

Hjo kommun passade även på att dela ut tre priser i kategorierna kultur, miljö och idrott/fritid. Priset består av 5 000 kronor samt diplom.

Priserna tillföll följande (se motiveringarna i faktarutan):

Idrott och fritid – Pär Bergström.

Kulturpriset – Korsberga bygdegårdsförening.

Miljöpriset – Hjo Återbruksfabrik.

Förutom underhållning kunde nationaldagsfirarna ta sig en tur med häst och vagn eller slå sig ner i gröngräset för att fika med tårta.

Kulturskolans sångare med Malva Sjöberg Harling i spetsen som tillsammans sjöng Spelar för livet.
Kulturskolans sångare med Malva Sjöberg Harling i spetsen som tillsammans sjöng Spelar för livet. Foto: Marita Sjöquist

Pristagare och motiveringar

Idrott och fritid – Pär Bergström:

”Genom sitt stora engagemang i discgolfen så har Pär Bergström både startat en förening i Hjo (Hjo Disc) och startat upp byggande av en 18-hålsbana uppe på Högaliden. Detta kommer att sätta Hjo på kartan för alla discgolfare som kommer skapa fina förutsättningar för både tävlingar och turism i vår kommun. Discgolfen är för alla åldrar och något som växer hela tiden.”

Kulturpriset – Korsberga bygdegårdsförening:

"Korsberga bygdegårdsförening är en ideell förening med syfte att främja kulturen i Korsberga. Alla invånare i Hjo kommun är också välkomna att ta del av deras evenemang. Korsberga bygdegård är basen för arbetet och där arrangeras olika evenemang som föreläsningar, konserter, dans, barnteater med mera. Just nu sker en insamling för att kunna renovera dansbanan som ligger alldeles intill bygdegården. Det krävs ett gediget arbete och stor entusiasm för att upprätthålla en hög kvalité på det kulturella utbudet. De har nu även startat upp Mötesplats i Korsberga bygdegård för de som bor i eget boende och har behov av social gemenskap (65+).”

Miljöpriset – Hjo Återbruksfabrik:

”Ett fantastiskt initiativ där man tar vara på byggsvinn i form av nermonterade fönster, dörrar och inredning som annars skulle slängas. Man restaurerar och tar vara på produkterna för att sedan sälja vidare genom sin webbshop. Genom att återbruka byggmaterial så förlänger man livslängden på produkterna och bidrar på det sättet att skapa en cirkulär och hållbar affärsmodell för sitt företag. Företaget är dessutom ett socialt företag vilket innebär att man erbjuder arbetsplatsträning och praktik för människor som står en bit ifrån arbetsmarknaden.”

Artikeltaggar

Gustav VasaHjoMichael KihlströmNationaldagenNöje/KulturPrisutdelningarVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.