Hoppa till huvudinnehållet

Mynt från 1724 hittades vid utgrävning på Knäpplan

Publicerad:
Det gräsbeväxta området Knäpplan södra har nu genomgått en arkeologisk undersökning och bland fynden återfinns ett mynt från 1724, brända ben och enstaka fragment av keramik. Nu återupptas arbetet med detaljplanen för det planerande bostadsområdet.
Det gräsbeväxta området Knäpplan södra har nu genomgått en arkeologisk undersökning och bland fynden återfinns ett mynt från 1724, brända ben och enstaka fragment av keramik. Nu återupptas arbetet med detaljplanen för det planerande bostadsområdet. Foto: Lars-Ola Carlén

Ett mynt från 1724, brända ben och enstaka fragment av keramik. Det var några fynd som gjordes vid den arkeologiska utgrävningen nedanför Knäpplans gård där det planeras ett nytt bostadsområde.

Hjo kommuns planer på ett nytt bostadsområde, kallat Knäpplan södra, nedanför Knäpplans gård kan nu återupptas. I samband med att förslaget till detaljplan presenterades satte Länsstyrelsen tillfälligt stopp för processen. Det krävdes nämligen en arkeologisk förundersökning innan planeringen kunde fortsätta.

Uppdraget att undersöka vad som döljer sig i backen gick till Jönköpings läns museum som genomförde en undersökning i april tidigare i år. Kostnaden hamnade runt en halv miljon kronor.

Hittade mynt

Ett 150 kvadratmeter stort område schaktades på och omkring en skärvstenspackning som påträffades förra hösten. Fyra provrutor undersöktes och i det kraftigt sotade fyllnadsmaterialet återfanns bland annat ett mynt från 1724. Vidare påträffades slagg av oklar typ, brända och obrända ben, bränd lera, samt fragment av keramik.

Enligt Länsstyrelsens kulturmiljöenhet visar resultatet av förundersökningen att fynden inte är av sådan betydelse att det motiverar en fortsatt undersökning.

”Ur antikvarisk synpunkt har därför Länsstyrelsen inget att erinra mot att den berörda marken används för avsett ändamål”, skriver antikvarie Maria Norrman vid Länsstyrelsen till kommunen.

Planarbete återupptas

Därmed kan Hjo kommun gå vidare med sina planer på ett nytt bostadsområde på Knäpplan södra.

– Nu kan vi fortsätta arbetet med detaljplanen, bekräftar t f samhällsbyggnadschef Maria Berg.

Hjo kommun har sedan tidigare gjort en markanvisning till företaget GBJ bygg AB i Växjö, som i två av de tre kvarteren ska bygga 24 kedjehus. I det tredje kvarteret finns plats för åtta villatomter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerFörundersökningHjoHjo kommunKeramikUtgrävningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.