Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt eldningsförbud – se vad som gäller: ”Att bryta mot det kan vara straffbart”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Jessica Svärd

Sedan den 26 maj råder det eldningsförbud i Skaraborg.

Räddningstjänsten vill nu skicka en uppmaning till allmänheten.

– Var försiktig när du befinner dig i skog och mark. Att bryta mot eldningsförbudet kan vara straffbart, säger Ola Jakobsson på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Tillsammans med kommunerna tog räddningstjänsten i Skaraborg för snart två veckor sedan beslut om eldningsförbud – något som gäller i alla Skaraborgs kommuner tills vidare.

– Anledningen till beslutet är det varma vädret som har gjort marken torr, och så som det ser ut nu kommer ingen nederbörd att falla kommande dagar, säger Ola Jakobsson, vakthavande befäl på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

– Därmed är brandrisken extrem hög, så vi uppmanar alla till att respektera eldningsförbudet, fortsätter han.

"Vara medveten”

Trots eldningsförbudet har räddningstjänsten i Skaraborg larmats till flera bränder i skog och mark de senaste veckorna.

– Det har turligt nog inte varit några större bränder. Men vi vill gärna att man ska vara medveten om vad som gäller under eldningsförbudet – och att det faktiskt kan vara straffbart att bryta mot det, säger Ola Jakobsson.

Ett eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Man får alltså inte elda med varken kol, briketter, pinnar eller annat fast bränsle i skog och mark. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

– Det är däremot okej att grilla på vid iordningställda platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg, berättar Ola Jakobsson.

FAKTA

Under eldningsförbudet i skog och mark får du inte:

• Använda engångsgrill.

• Använda stormkök.

• Göra upp eld eller grilla direkt på marken.

• Använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier, utomhus.

Artikeltaggar

BränderDjur och naturFyrverkerierGrillningMiljöOla JakobssonSkaraborgSkog

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.