Hoppa till huvudinnehållet

Prisas för biogas: Står för stor del av mejeriets uppvärmning

Publicerad:
Centerns Simon Ivarsson, Klara de Boer, Per-Erik Sondell och Martin Tjernberg överlämnar miljöpriset till Per Hidén på Nygården i Hjo för satsningen BioHjogas AB.
Centerns Simon Ivarsson, Klara de Boer, Per-Erik Sondell och Martin Tjernberg överlämnar miljöpriset till Per Hidén på Nygården i Hjo för satsningen BioHjogas AB. Foto: Privat

Centerpartiet i Hjo delade ut årets miljöpris till Per Hidén på Nygården och satsningen BiHjogas AB i samband med världsmiljödagen.

Genom satsningen på biogas tar verksamheten hand om gårdens gödsel och skapar biogas vilken i sin tur står för en stor del av mejeriet Hjordnäras behov av energi för uppvärmning.

”Biogas är ett utmärkt exemplen på en cirkulär kretsloppslösning, vilken bidrar till en hållbar samhällsutveckling på flera plan. Samtidigt som restprodukter tas om hand får man ut förnybar energi och näring till jordbruket i form av biogödsel”, konstaterar partiet i ett pressmeddelande.

Per Hidén ser fortsatt positivt på satsningen på gården och på biogasens framtid. I Sverige har produktionen av biogas vuxit successivt under de senaste åren.

Under året har dock branschen stött på hinder då skattebefrielsen hotar att försvinna på biogas. 2020 meddelade EU-kommissionen att biogas i Sverige skulle vara skattebefriad till 2030. Men EU-tribunalen ogiltigförklarade det beslutet då kommissionen inte uppfyllt rätt formalia i beslutsprocessen. Detta skulle komma drabba cirka 700 företag i Sverige – bland annat lantbrukare som investerat miljontals kronor på biogasanläggningar på sina gårdar.

Artikeltaggar

BiogasCenterpartietEUHjoMiljö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.