Hoppa till huvudinnehållet

HT tipsar: Så håller du dig cool i sommarhettan

Publicerad:
När luften dallrar av sommarhetta är det viktigt att hålla sig sval.
När luften dallrar av sommarhetta är det viktigt att hålla sig sval. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visst vill vi ha sommar, sol och värme? Varma sköna dagar där vi kan bada, sola, äta glass och bara njuta. Men det kan bli för mycket av det goda. Både människor och djur kan behöva lite tips för att klara av sommarhettan.

Det som kan hända när det blir för varmt är att man får vätskebrist, det är särskilt vanligt hos små barn, äldre personer eller någon som har ansträngt sig hårt.

Hos människor kan vätskebrist framför allt visa sig genom att man får ont i huvudet, känner sig trött, törstig, kissar mindre än vanligt eller får svårt att koncentrera sig. Går det ännu längre kan man bli förvirrad, få snabb puls och i värsta fall bli medvetslös.

Vätskeersättning

Vätskeersättning kan enkelt smaksättas med till exempel citron.
Vätskeersättning kan enkelt smaksättas med till exempel citron. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns förstås färdig vätskeersättning man kan köpa men på nätet kan man hitta olika varianter som man kan göra själv. Det kan smaksättas med citron, saft eller byta ut socker mot honung. Grundreceptet är dock detsamma: 1 liter vatten, 6 teskedar socker och 0,5 tesked salt. Det viktiga är att man blandar det ordentligt så att det blir klart innan man dricker eller smaksätter det.

Tio tips

Det finns saker du kan göra för att skydda dig. Först och främst handlar det om att undvika direkt solljus, det är bättre att stanna i skuggan. Om man måste vara i solen ska man ha något på huvudet och använda solskyddsfaktor.

Det är väldigt viktigt att få i sig nog med vätska, vatten är det bästa. Alkohol bör man undvika. Värmen kan göra att man inte blir så hungrig men man får försöka äta ordentligt ändå, gärna sallad, frukt och annat som innehåller mycket vätska. Isglass är inte fel heller.

Isglass kan vara ett bra och gott sätt att få i sig vätska.
Isglass kan vara ett bra och gott sätt att få i sig vätska. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Recept på isglassar

Supersnabb ”Piggelin”: Päronfestis eller liknande mixat med melon. Låt stå i frysen några timmar.

Rabarber-berry: Saft av rabarber, vinbär och socker, smaksätt eventuellt med vaniljstång. Låt stå i frysen några timmar.

Hallonskalle-isglass: Ta hallonsaft, alternativt mosade kokta hallon, och blanda i lite lakritspulver. Låt stå i frysen några timmar.

Crazy krusbär: Kör krusbär i mixer eller koka saft av bären. Blanda gärna med något sötare, kanske hallon eller jordgubbar, och runda av med socker. Låt stå i frysen några timmar.

Mojito på pinne: Kör rivna myntablad, sockerlag, lite sodavatten, juice från lime och en skvätt ljus rom (inte för mycket dock, för att det ska stelna) i en mixer eller blender. Låt stå i frysen minst sex timmar.

Apelsin-amore: Häll i lite färskpressad apelsinjuice. Ställ in i frysen en stund och tillsätt sedan färdigblandad kall jordgubbssaft. Efter ytterligare en timme i frysen är det dags för det sista — mosad kiwi. Efter fem timmar till i frysen är det klart för avnjutning.

Isglass med fläder och jordgubbar: Skiva jordgubbar och tryck ned i glassformarna. Häll sedan flädercider till toppen av glassformarna och stick ned glasspinnarna. Ställ i frysen minst fem timmar, ta fram cirka tio minuter innan avnjutning.

Källa: www.lyckasmedmat.se

Att klä sig svalt kan hjälpa, det får gärna vara tunna plagg som inte sitter åt. Bostaden kan man hålla sval genom att dra ner persienner eller gardiner och vädra på natten. Man ska undvika fysisk aktivitet och ta det så lugnt som möjligt.

Svala, löst sittande kläder, skugga och ingen fysiskt krävande aktivitet är några av tipsen för att klara en värmebölja.
Svala, löst sittande kläder, skugga och ingen fysiskt krävande aktivitet är några av tipsen för att klara en värmebölja. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Framför allt ska man se till att hålla koll på varandra, börjar man få vätskebrist kan man börja bete sig annorlunda. Man ska inte lämna barn eller hundar i parkerade bilar, det kan snabbt bli väldigt varmt och väldigt farligt. Man får heller inte glömma bort sina fyrbenta vänner.

Försiktigt med de fyrbenta

Det är lika viktigt för djur att få i sig nog med vätska när det är varmt.
Det är lika viktigt för djur att få i sig nog med vätska när det är varmt. Foto: Leo Sellén / TT

Även våra husdjur kan må dåligt i värmen. Hundar och katter börjar flämta kraftigt, dregla och kan snabbt bli sämre. Små husdjur blir avtrubbade och andas kort eller skarpt.

Därför är det viktigt att först och främst tänka på att de har riklig tillgång till vatten. Se till att det står svalt och lägg gärna i någon isbit för att det ska hålla sig kallt. Det finns kylhalsduk, kylväst och kylande underlag som man kan köpa men man kan också ta blöta handdukar för att ge svalka.

För hundar med väldigt kort päls kan det bli aktuellt att smörja in med solskyddsfaktor men då får man se till att inte hunden slickar i sig det. Man ska undvika längre promenader och tänka på att asfalten kan bli brännhet. Bäst är att gå ut på morgonen eller kvällen när det är svalare.

Artikeltaggar

GlassHusdjurMiljöVärmeböljaVatten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.