Hoppa till huvudinnehållet

18 undersköterskor har valt att lämna Sigghusberg – bara i år: ”Ingen flyr Hjo”

Publicerad:
18 av 66 undersköterskor på Sigghusbergs äldreboende har valt att sluta på egen begäran de senaste sex månaderna. Tio har helt bytt arbetsgivare från Hjo kommun.
18 av 66 undersköterskor på Sigghusbergs äldreboende har valt att sluta på egen begäran de senaste sex månaderna. Tio har helt bytt arbetsgivare från Hjo kommun. Foto: Christoffer Tuulik

18 av 66 undersköterskor har valt att lämna Sigghusbergs äldreboende på egen begäran sedan årsskiftet. Tio av undersköterskorna har sagt upp sig helt från Hjo kommun.

– Vi ser inget övergripande problem med missnöje, säger Annika Törner vid Hjo kommun.

Anställda inom äldreomsorgen flyr Hjo och kritik mot arbetsplatserna tystas ned av cheferna skrivs det i insändare i tidningen.

Fakta är att tolv undersköterskor sagt upp sig från Hjo kommun och lämnat för annan arbetsgivare sedan årsskiftet. Under första halvåret förra året 2022 lämnade tre anställda för annan arbetsgivare totalt, enligt uppgifter från Hjo kommun.

Sigghusberg sticker ut

Sigghusberg sticker särskilt ut bland kommunens tre äldreboenden. Här har hela 18 av 66 undersköterskor lämnat arbetsplatsen på egen begäran sedan årsskiftet.

Av de 18 anställda har tio sagt upp sig och bytt arbetsgivare. Resterade har antingen bytt arbetsplats inom kommunen eller i något fall fortsatt som timvikarie på samma arbetsplats.

Annika Törner, verksamhetschef vård och omsorg Hjo kommun
Annika Törner, verksamhetschef vård och omsorg Hjo kommun Foto: Christoffer Tuulik

Fyra som lämnat övriga boenden

På övriga äldreboenden, Sjöryd och Villa rosell, har två personer vardera slutat under samma period.

Annika Törner, verksamhetschef inom vård och omsorg vid Hjo kommun, tror orsakerna är flera varför många valt att säga upp sig från Hjo kommun just nu.

– Det kan handla om ekonomi, att du byter arbetsgivare för att få upp din lön. I andra fall handlar det om att du inte vill pendla till arbetet.

Missnöje då?

– En del lämnar säkert på grund av missnöje i någon form. Men den stora majoriteten som lämnat oss har inte alls uttryckt något missnöje. Jag har läst insändaren, men har inte fått någon information om ett sådant missnöje, säger Annika Törner.

Sigghusbergs äldreboende.
Sigghusbergs äldreboende. Foto: Christoffer Tuulik

Vill veta om missnöje

Hon anser att behålla personal är det nya rekrytera. Särskilt nu när det är problematiskt att ens få ihop sommarbemanningen.

– Vi som arbetsgivare är noga med att hålla avslutningssamtal med varje enskild medarbetare vid uppsägning. Samtalet hålls antingen med närmaste chef, HR-avdelningen eller med mig beroende på vilken tjänst du har. Det är viktigt att eventuellt missnöje kommer fram i de samtalen, vi vill få vetskap om brister och fel.

Därför slutar undersköterskorna

I avslutningssamtal med arbetsgivaren har ett antal uppgett orsak till uppsägning på egen begäran. Ett 15-tal av undersköterskorna har sagt upp sig på egen begäran för att arbeta i vården hos annan arbetsgivare än Hjo kommun under första halvåret 2022 och 2023.

Andra orsaker som nämns är enligt de uppgifter tidningen fått: ”studerar i annan kommun till annat yrke”, ”bytt till annat yrke”, ”byte av område och kommun”, ”Volvo”, ”åter till tidigare arbetsplats inom regionen” och ”timanställd på Sigghusberg”.

Kanske har anställda dåliga erfarenheter av att säga vad de tycker och inte vågar vågar uttrycka missnöjet där och då öga mot öga?

– Det är väldigt tråkigt i sådant fall. Ingen ska uppleva rädsla för att föra fram vad man tycker. Det finns alternativ om du inte vill ta det öga mot öga med din närmaste chef. Exempelvis kan man ta det med HR-avdelningen eller med mig direkt, säger Annika Törner.

Inte vidtagit åtgärder

Att 18 av 66 undersköterskor lämnat Sigghusberg på kort tid tycker Törner naturligtvis inte är roligt, men kommunen har inte vidtagit några särskilda åtgärder.

– Ryktet säger att det pågår en massflykt från Hjo. Men jag anser fortfarande att det inte är någon massflykt.

Efter intervjun när tidningen begärt ut uppgifter om hur många undersköterskor som slutat och av vilken orsak återkommer Annika Törner igen:

– Jag vill förtydliga att alla inte är nöjda. Det finns enstaka individer som inte är nöjda. Men vi ser inget övergripande problem med missnöje på Sigghusberg, säger Annika Törner.

Läs insändare i ämnet här:

Artikeltaggar

Annika TörnerArbeteArbetsgivareArbetsplatserHjoHjo kommunOmsorgSigghusbergSituationen på SigghusbergVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.