Hoppa till huvudinnehållet

Hjo redo för cykelfesten - dags för 58:e Vätternrundan

Publicerad:
Nu är det dags för den 58:e Vätternrundan och då Hjo invaderas av cyklister.
Nu är det dags för den 58:e Vätternrundan och då Hjo invaderas av cyklister. Foto: Marita Sjöquist

Nu är det dags för årets stora cykelfest. Fredag kväll går startskottet i Motala för Vätternrundan och efter 17 mil rullar sedan cyklister in i Hjo för ett välbehövligt stopp i hamnen med lasagne och blåbärssoppa.

– Nästan 16 000 cyklister är föranmälda, säger Ove Johansson i Hjostaben.

Den första Vätternrundan genomfördes 1966 och sedan dess har loppet vuxit och startplatserna är eftertraktade. Fast på senare år och efter pandemin har intresset svalnat något.

– Ja, det stämmer. Efter pandemin har det stagnerat något samtidigt som andra lopp konkurrerar och att MTB blivit allt populärare, säger Ove Johansson som tillsammans med Anki Bragert ansvarar för depåstoppet i Hjo under Vätternrundan.

Strömparterren stängdes av i torsdags för att göra i ordning inför Vätternrundan. Ove Johansson ingår i arrangörsstaben som ansvarar för Hjodepån med mattält och utrymmen för service som massage och första hjälpen.
Strömparterren stängdes av i torsdags för att göra i ordning inför Vätternrundan. Ove Johansson ingår i arrangörsstaben som ansvarar för Hjodepån med mattält och utrymmen för service som massage och första hjälpen. Foto: Marita Sjöquist

Första starten

Motionsloppet är en utmaning på många olika sätt när cyklisterna ska avverka de 315 kilometer runt Vättern för att få uppleva både solnedgång och soluppgång på raksträckor eller i mer backig terräng. Sist men inte minst har väderleken stor påverkan på hur loppet ska utvecklas.

Första starten i Motala på fredag kväll är 19:30 med siktet inriktat söderut mot Jönköping för att där svänga norrut på väg 195.

Stor depå i Hjo

När cyklisterna når Hjo har de avverkat 171 kilometer och 144 kilometer återstår då till målgången i Motala.

Längs cykelvägen finns flera depåer med bland annat vatten, sportdryck, blåbärssoppa, bullar och saltgurka.

Två ton lasagne

Det serveras även lagad mat i exempelvis Hjo som bjuder på lasagne i hamnområdet.

– Vi har laddat upp med två ton lasagne, upplyser Ove Johansson.

Flera Hjoföreningar är engagerade i depån och det är IFK Hjo, Hjobygdens OK och Hjo Velocipedklubb.

I går torsdag stängdes delar av hamnområdet av när det var dags att resa mattält som är 15 x 35 meter samt övriga tältutrymmen för bland annat cykelservice, massage och första hjälpen.

En avdelning ombesörjer även service med exempelvis vatten, kaffe och bullar.

Trafiken påverkas i Hjo

Hjo kommun har förberett inför Vätternrundan och för att kunna ta emot alla cyklisterna som anländer till centrala stan. Cyklisterna kommer söderifrån via Jönköpingsvägen-Långgatan-torget-Hamngatan till depåstoppet på Strömparterren. De åker sedan vidare norrut via Bangatan-Karlsborgsvägen mot målet i Motala.

"Vissa gator kommer att vara avstängda för biltrafik och på andra gator behöver förare vara extra uppmärksamma på cyklister", uppger kommunen på sin hemsida.

Körförbud på vissa sträckor

På sträckan Jönköpingsvägen-Bangatan gäller förbud mot trafik med motorfordon från fredag eftermiddag till lördag kväll. Detta gäller även i hamnområdet på Magasinsgatan-Floragatan samt Strömparterren.

Cyklisterna beger sig norrut från depån och på sträckan Bangatan-Karlsborgsvägen får fordon färdas men som måste ta hänsyn till cyklisterna.

Undantag från trafikförbudet för de aktuella gatorna gäller för bland annat Vätternrundans egna fordon, driftsentreprenadsfordon, utryckningsfordon, taxibilar, bussar, transporter till och från företag, fastighetsägare, boende och nyttjanderättshavare.

Parkeringsförbud

Sedan i går, torsdag, är det parkeringsförbud på Strömparterren i hamnen och parkeringsförbud inom hela hamnområdet från fredag eftermiddag till och med lördag kväll.

Boende i centrala Hjo, där p-förbud råder under Vätternrundan, rekommenderas att flytta sin bil till en parkering som inte berörs av loppet.

Artikeltaggar

CyklingHjoHjo VelocipedklubbHjobygdens OKIFK HjoMotalaVätternVätternrundan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.