Hoppa till huvudinnehållet

Skärpt eldningsförbud: ”Den som tänder är alltid ansvarig”

Publicerad:
Det råder skärpt eldningsförbud i Hjo kommun från lunchtid på fredagen.
Det råder skärpt eldningsförbud i Hjo kommun från lunchtid på fredagen. Foto: Hasse Holmberg / TT

Det varma och torra vädret gör att Hjo kommun skärper eldningsförbudet i skog och mark. Från lunchtid på fredagen är det inte längre tillåtet elda eller ens grilla på fasta grillplatser i skog och mark.

– Med anledning av det varma vädret och att det är väldigt torrt i skog och mark gäller skärpt eldningsförbud i Hjo kommun. Sedan tidigare råder ett eldningsförbud som nu skärps, berättar t f samhällsbyggnadschef Maria Berg.

Sedan den 26 maj gäller eldningsförbud i skog och mark i Hjo kommun. Från och med klockan 12.00 på fredag 16 juni skärps detta. Det skärpta eldningsförbudet innebär förbud mot att elda och grilla i skog och mark. Det är inte heller tillåtet att grilla på fasta grillplatser i skog och mark.

– Däremot är det tillåtet att använda friluftskök som drivs med gas eller vätska.

Grilla hemma

Det är tillåtet att grilla på din egen tomt.

– På tomter, innergårdar och gårdar till flerbostadshus, kolonilotter och parker är det tillåtet att grilla, förutsatt att markägaren tillåter det och att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning.

Att elda med fast bränsle som ved, kol, gräs, ris, grenar et cetera i annat syfte än grillning och matlagning på dessa platser är förbjudet.

Dessutom är användning av pyroteknik och aktiviteter som involverar förbränning av gas- eller vätskebränslen, som ogräsbränning, förbjudet.

Ansvar för elden

Även om grillning tillåts på vissa platser, uppmanas man att vara ansvarsfull och använda sunt förnuft.

– Kom ihåg att det är du som grillar som har ansvaret om något går fel, även om du följer riktlinjerna. Var alltid försiktig och se till att ha släckutrustning i närheten, säger Maria Berg.

Brott mot eldningsförbudet kan resultera i böter.

Artikeltaggar

Djur och naturGrillningHjo kommunKolonilotterMaria BergSkog

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.