Hjoborna vaknade upp på lördagsmorgonen till en stad fylld av tusentals cyklister. I klungor vällde de in på den vackra infarten från söder till hamnområdet och den stor matdepån efter 17 mil på cykel runt Vättern.
Vätternrundan genomförs i år för 58:e gången och det är en av de hetaste sedan starten 1966. Ändå verkar de flesta av de närmare 16 000 anmälda cyklisterna som tagit sig till starten i Motala på fredagen njuta av värmen och de 31,5 milen runt Sveriges näst största sjö.
Morgonpigga Hjobor hälsade cyklisterna välkomna till Hjo och cyklisterna svarade med tjoanden och ett gäng stämde upp i refrängen till den finska Eurovisiontvåan ”Cha cha cha” när de svängde in på Magasinsgatan och depån i hamnen.
Två ton lasagne
I den stora matdepån får cyklisterna några minuters välbehövlig vila och fylla på depåerna. Arrangörerna har laddat upp med två ton lasagne, saltgurkor, bullar, sportdryck, blåbärssoppa, vatten, ja det som cyklisterna behöver för att orka med de resterande milen till målet på andra sidan sjön.
Det fanns också möjlighet att se över utrustningen. Kroppen kunde få lite välbehövlig massage och cykeln en översyn om olyckan vart framme på vägen till Hjo.
Massage och cykellagning
– När det är fint väder är det mest ekerbrott och vid regnig väderlek punkteringar. I år är det således mest ekerbrott som behöver åtgärdas, berättar Sune Svärd, som tillsammans med teamet ser till att cyklarna blir körbara igen.
– Det är 26:e året jag är med. Man är inte klok, säger Sune med glinten i ögat och berättar att han tänkte lägga av för tjugo år sedan, men att det ändå alltid blivit ett år till när det väl drar ihop sig till Vätternrundan.
Efter att ha fyllt magen, druckit, sträckt ut en stund i det nedbrunna gräset och samlat kompisarna runt sig var det så dags för cyklisterna att hoppa på hojen igen och bege sig vidare mot Karlsborg och det hägrande målet i Motala.