Hoppa till huvudinnehållet

Brodera dig fram till bingo i sommar: "Det är inte svårt alls"

Publicerad:
Grästorparen och hemslöjdskonsulenten Kristina Brandt förklarar hur broderibingo går till.
Grästorparen och hemslöjdskonsulenten Kristina Brandt förklarar hur broderibingo går till. Foto: Emma Edling

Är du laddad inför en riktig broderiutmaning? Inför Slöjdmässan i Hjo anordnas det broderibingo. Grästorparen och hemslöjdskonsulenten Kristina Brandt förklarar hur det går till.

Västra Götalandsregionen och Hemslöjden Skaraborg arrangerar tillsammans broderibingo. Ett fenomen som länge funnits inom broderikretsarna.

– Det är ett sätt att komma igång med att brodera, både för de som broderat mycket och för de som aldrig broderat. Det ska inte vara någon press, man gör det för att det är roligt, säger Grästorparen och hemslöjdskonsulenten Kristina Brandt.

Så hur går det till? Jo, 12 olika bilder dyker upp med jämna mellanrum på Hemslöjden Skaraborgs sociala medier. Uppgiften är att tolka bilderna i broderi på en egengjord bingobricka.

– Till bingobricka kan man ta något man redan har. Rätt vad det är så blir det hål eller fläckar på till exempel kökshanddukar, men då finns det oftast mycket tyg kvar som man kan använda, säger Kristina och fortsätter:

– Antingen kan man använda en kökshandduk med färdiga rutor eller så kan man brodera rutor. Vissa tar en penna och ritar upp rutor. Huvudsaken är att det finns tydliga rutor och i detta fallet ska den vara tre gånger fyra.

Allt du behöver syns på bilden. Förutom en bingobricka i tyg så behöver man en nål, eller flera nålar, och tråd i olika färger att brodera med.
Allt du behöver syns på bilden. Förutom en bingobricka i tyg så behöver man en nål, eller flera nålar, och tråd i olika färger att brodera med. Foto: Emma Edling

Förutom en bingobricka behöver man en nål, eller flera nålar, och tråd i olika färger att brodera med. Broderimotiven sprider man ut som man själv vill på sin bricka.

Hur skulle du beskriva svårighetsgraden?

– Det är inte svårt alls, man gör det efter sin egen förmåga och förutsättningar. Sen finns det precis som med allt annat nuförtiden väldigt bra instruktioner på internet om det är något stygn man skulle vilja testa eller se hur man gör.

Alla motiven behöver vara klara till Slöjdmässan i Hjo Stadspark den 9 juli, då drar nämligen bingospelet igång på riktigt med de färdiga broderierna.

– Vi kommer ha alla orden som vi sagt på lappar och så drar vi en i taget. Då tar man inte fram en penna och kryssar kanske utan man kanske sätter en nål i varje. Den som får tre först får bingo, säger Kristina och fortsätter:

– Vi kommer även livesända via förbundets Facebook, då kan man till exempel sitta kvar i Grästorp - men fortfarande vara med. Då skriver man i chatten om man får bingo.

När bingospelandet väl är klart har Kristina många idéer på vad bingobrickan kan användas till.

– Jag gör ofta små förvaringspåsar som man kan ha sina hörlurar i eller annat som annars brukar hamna i botten på väskan, säger Kristina.

Hon fortsätter:

– Sen vet jag många andra om brukar ta en tygkasse de tycker är tråkig och sy på den. Man kan även sätta den på ryggan av en jeansjacka. Det finns mycket olika saker man kan göra.

När bingospelandet väl är klart har Kristina många idéer på vad bingobrickan kan användas till. Bland annat kan man göra en tygpåse.
När bingospelandet väl är klart har Kristina många idéer på vad bingobrickan kan användas till. Bland annat kan man göra en tygpåse. Foto: Emma Edling

Artikeltaggar

BingoFacebookGrästorpHjoKristina BrandtSkaraborgSpelSvenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbundVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.