Hoppa till huvudinnehållet

Hjoelev anmäld efter studiebesök på judiskt museum: ”Jag gillar inte judar faktiskt”

Publicerad:
Museichefen Christina Gamstorp under en lampa med texter från Talmud i Sveriges äldsta synagoga där judiska museet ligger i Stockholm.
Museichefen Christina Gamstorp under en lampa med texter från Talmud i Sveriges äldsta synagoga där judiska museet ligger i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

– Jag gillar inte judar faktiskt.

Det sa Hjoeleven under en guidad tur på Judiska museet i Stockholm i samband med årets skolresa. Nu har eleven polisanmälts.

Det var i samband med niornas skolresa till Stockholm nyligen som det inträffade en incident under en guidad tur på judiska museet.

Ett par elever ur en klass ska ha uppträtt gruffigt med hård attityd när museipedagogen hälsade alla välkomna. Särskilt en av dessa elever utmärkte sig negativt, enligt en mejlkonversation mellan museet och skolan som tidningen tagit del av.

”Eleven hann inte vistas inne på museet mer än kanske 45 sekunder innan han och två, tre klasskamrater vände tillbaka och sa att de inte ville vara här. Lärarna försökte övertala de att stanna men den förstnämnda eleven svarade bara något i stil med ”jag gillar inte judar faktiskt” med en mycket osympatisk ton, skriver museipedagogen.

Och fortsätter:

”Ingen av lärarna bemötte det som inträffade eller reagerade. Detta skapade en ganska obehaglig och otrygg stämning. Min enda reaktion var att öppna dörrarna och släppa ut dem”.

Judiska museet har polisanmält eleven för ofredande med hatbrottsmotiv och varit i kontakt med skolan.

Museichef Christina Gamstorp ser allvarligt på den här typen av incidenter men vill inte kommentera närmare på grund av den pågående polisutredningen.

– Att uttrycka sig på en offentlig plats är skäl nog för oss att polisanmäla. Vi värnar vår arbetsmiljö. Vi har varit i kontakt med skolledningen. De var inte speciellt förvånade att detta skett, men visade förståelse för vår situation, säger Christina Gamstorp.

Johan Östlund, rektor för högstadiet på Guldkroksskolan, säger att han pratat med den aktuella eleven och dess vårdnadshavare efter händelsen.

– Eleven uttalade sig på dumt sätt. Jag tror inte eleven förstod allvaret när eleven sa det. Jag har tydligt förklarat vikten av ett demokratiskt samhälle och att vi står upp mot antisemitismen som återigen breder ut sig. Vi får inte glömma de hemskheter som tagit plats i historien, säger Johan Östlund.

Guldkroksskolan har i många år arbetat med värdegrunder och bland annat gjort flera besök i koncentrationslägret Auschwitz.

Flera elever var inblandade enligt museet. Har du talat med dem också?

– Jag tror museet förväxlat elever med personal, tror jag. Det ska enligt den information jag har röra sig om en elev inte fler.

Artikeltaggar

AuschwitzChristina GamstorpEtik och religionGuldkroksskolanJohan ÖstlundLärareMuseumNöje/KulturOfredandeStockholmSynagogor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.