Hoppa till huvudinnehållet

Skolresa till Auschwitz – respengar har fryst inne

Publicerad:
Auschwitzresan har ställts in i tre år och nu ska en utredning göras.
Auschwitzresan har ställts in i tre år och nu ska en utredning göras. Foto: Privat

420 000 kronor avsätts årligen för niornas Auschwitzresan, men som fått ställas in i tre år.

Eleverna har i stället fått åka på en endagars studieresa till Stockholm för runt 55 000 kronor och resten av pengarna har sedan slunkit ned i barn- och utbildnings ”stora svarta hål”.

Det finns en del att reda ut kring skolans resor till Stockholm och Auschwitz. Dels upphovet till resorna och dels hur pengarna används.

2015 tog politikerna i Hjo kommun beslut om att alla elever i årskurs nio ska göra en studieresa till Polen för att lära mer om integration, medmänsklighet samt demokratiska rättigheter och skyldigheter.

Första resan gjordes 2016. 250 000 kronor avsattes årligen i den kommunala budgeten för att studieresan ska kunna genomföras.

Utökades till 170 000

Från 2017 till 2019 ökade kostnaderna successivt för Polenresorna på grund av bland annat högre kostnader för flyg och boende, vilket gjorde att barn - och utbildning sedan tilldelades ytterligare 170 000 kronor till resekontot.

Inställt i tre år

Sedan slog pandemin till och som därefter följts upp av Ukrainakriget. Polenresan har därför fått ställas in i tre år – 2020, 2021 och 2022.

Reservplanen har då varit ett annat resealternativ, en endagars studieresa till Stockholm med besök på bland annat judiska museet och riksdagen, men för en helt annan kostnad.

– Från och med 2020 har det inte gjorts några Auschwitzresor, vilket lett till relativt stora ”överskott”. Vissa år har resor gjorts till Stockholm i stället. Utfallet 2020 uppgick till 23 000 kronor, 2021 företogs ingen resa överhuvudtaget och under 2022 uppgick kostnaderna för Stockholmsresor till 54 000 kronor, redovisar ekonomichef Lennart Andersson, Hjo kommun.

Så pengarna till Auschwitzresan är inte öronmärkta?

– Redovisningsreglerna för en kommun är tyvärr sådana att man inte kan spara eller föra över medel från ett år till ett annat. Avvikelserna ingår därför i de över- och underskott som barn och utbildning har rapporterat i budgetuppföljningar och årsredovisningar genom åren, upplyser Lennart Andersson.

Speciellt konto

När det gäller utgifter kopplade till Polenresan (Stockholm) finns här ett speciellt konto.

– Vår redovisning är upplagd så att vi har ett särskilt ID för dessa resor och avsikten är att samtliga kostnader som tillhör denna aktivitet ska redovisas här oavsett om det är flygbiljetter, entrébiljetter eller hotellövernattningar.

Ordförande i barn- och utbildning Malin Carlbom (M).
Ordförande i barn- och utbildning Malin Carlbom (M). Foto: Marita Sjöquist
Diskussionen i politiken har därför varit – om vi inte åker till Polen vad ska vi då göra i stället.
Malin Carlbom (M) ordförande i barn- och utbildning

Ska utreda resan

Biträdande rektor på Guldkroksskolan 7-9, Hans Johansson, har fått i uppdrag att utreda Auschwitzresan, det vill säga att hitta ett alternativ till Polenresa på grund av att den har blivit inställd i flera år.

– Under rådande situation i Ukraina är det inte okej att skicka en årskurs elever till Polen. Diskussionen i politiken har därför varit – om vi inte åker till Polen vad ska vi då göra i stället. Jag säger inte att vi ska sluta med det här, men eftersom Polenresan inte har kunnat genomföras är undran – hur vi ska paketera det här i framtiden. Det kanske ska heta någonting annat, säger Malin Carlbom (M), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

– Jag vet att Stockholmsresan inte väger lika tungt som att vara på plats i Auschwitz, men det alternativet har hittills varit näst bäst.

Vill fortsätta

Hon uppger att tanken är att fortsätta satsa på den här typen av resa för att unga ska få lära mer om integration, medmänsklighet samt demokratiska rättigheter och skyldigheter.

– Vi ser ju fortfarande ett stort behov med tanke på samhällsutvecklingen i stort men även hur vi har det här i Hjo. Det gäller alltifrån hur vi beter oss mot varandra som diskriminering, grupperingar och skolan är inte fri från kränkningar. Resan är en del i det här arbetet, poängterar Malin Carlbom.

Auschwitzbeslut

Utdrag ur budgetskrivelse 2016: Den 26 mars 2015, (Kf § 99) fattades ett inriktningsbeslut om att årskurs 9 årligen ska genomföra en studieresa till Auschwitz, utifrån detta tillförs Barn och utbildning 250 tkr till budget 2016. Syftet är att studieresan till Auschwitz ska genomföras under höstterminen för att man sedan ska kunna använda de kunskaper och intryck eleverna fått med sig i arbetet under resten del av läsåret. Resan är inte tänkt att bli ett fristående inslag i undervisningen utan en väl integrerad del som kan de en bra start för läsårets arbete. Studieresan är även viktig ur ett demokratiskt perspektiv; att lära av historien för att påminna oss om alla människors lika värde som vår demokrati bygger på.

Artikeltaggar

AuschwitzIntegrationLennart AnderssonMalin CarlbomSkola och utbildningSkolorUtbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.