Hoppa till huvudinnehållet

Hjo årets UF-kommun i Skaraborg: ”Jättekul att vårt arbete uppmärksammas”

Publicerad:
Hjo utsågs till Årets UF-kommun. Jättekul! tycker näringslivsstrateg Christian Johansson och skolchef Mari-Louise Brage.
Hjo utsågs till Årets UF-kommun. Jättekul! tycker näringslivsstrateg Christian Johansson och skolchef Mari-Louise Brage. Foto: Hjo kommun

Hjo har utsetts till årets UF-kommun i Skaraborg.

– Jättekul att vårt arbete uppmärksammas, säger näringslivsstrateg Christian Johansson.

UF, Ung företagsamhet, förknippas oftast med gymnasieelever och deras arbete med entreprenörskap, där de driver egna UF-företag som gymnasiearbete.

Hjo har ju som bekant ingen gymnasieskola. Detta hindrar dock inte kommunen från att arbeta med entreprenörskap i skolan.

– I grundskolans årskurs tre, fyra och fem arbetar vi med läromedlet ”Vårt Samhälle”. Där får eleverna delta i samhällsbygget utifrån en bit mark. Alltifrån att odla en jordplätt och bygga bostäder till att öppna affärer och planera för skolor och annan samhällsservice, berättar Christian Johansson.

Entreprenörstänk

Eleverna får på så sätt med sig ett entreprenörstänk och en förståelse för vilka funktioner som behövs i ett samhälle.

– De får lära sig att omsätta idéer till handling och få verkligen använda sin kreativitet.

Elever från årskurs fem och sex vid Estrid Ericsonskolan deltog vid årets UF-mässa i Skaraborg och har även efteråt arbetat med entreprenörskap.

Elever i årskurs fem och sex vid Estrid Ericsonskolan i Hjo har arbetet med entreprenörskap och deltog i UF-mässan.
Elever i årskurs fem och sex vid Estrid Ericsonskolan i Hjo har arbetet med entreprenörskap och deltog i UF-mässan. Foto: Tuana

Allt har skett i ett nära samarbete mellan näringslivet, skolan och UF, vilket Hjo nu har uppmärksammats för.

Hjo var tillsammans med Skövde, Lidköping och Tidaholm nominerade i kategorin Årets UF-kommun och tog hem utmärkelsen.

– Jättekul att vårt arbete uppmärksammas och det känns extra bra att vi är igång med samverkan mellan skola och näringsliv. Det är en av de frågor som näringslivet signalerade i företagsklimatenkäten att man vill se mera utav, säger Christian Johansson.

Motiveringen

Motiveringen till utmärkelsen årets UF-kommun lyder:

”Årets UF-kommun är en kommun med ambitiösa mål som verkligen gett sig DEN på att lyckas! Som hittar nya arenor för möten och utbyten mellan näringsliv, skola, UF och beslutsfattare.

Som vi säger på UF: Entreprenörskap är att se möjligheter och göra något av dem. Det här är inte början, utan fortsättningen på ”a long and beautiful friendship”:

Årets UF-kommun - We LOVE Hjo!!”

Förutom den utmärkelsen mottog Hjo också en guldstjärna för att näringslivsutvecklare och skolchef tillsammans har visat på bra samarbete mellan näringsliv, skola och UF.

– Eftersom sommaren kommer vi att intensifiera och förstärka samarbetet mellan näringslivet och skolan. Bland annat med unga vuxna i åldern 18-35 år.

Artikeltaggar

ArbeteChristian JohanssonEntreprenörskapEstrid EricsonskolanHjoMari-Louise BrageNäringslivNöje/KulturSkolorUng företagsamhetUtmärkelser

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.