Hoppa till huvudinnehållet

Wagnergruppens framfart mot Moskva stoppad efter avtal

Publicerad:
Wagnerstyrkor har intagit det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-vid-Don, enligt den paramilitära gruppens ledare Jevgenij Prigozjin.
Wagnerstyrkor intog under natten till lördagen det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-vid-Don, under ledning av Jevgenij Prigozjin. Foto: AP/TT

Den paramilitära Wagnergruppens stoppar sin framryckning mot Moskva och vänder om – 20 mil från huvudstaden, säger ledaren Jevgenij Prigozjin.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko uppger att han har förhandlat för den ryske presidenten Vladimir Putins räkning.

”Förhandlingar har pågått under dagen. Resultatet är en överenskommelse om att det hade varit otänkbart att inleda en blodig massaker på ryskt territorium”, lyder uttalandet från Lukasjenkos presidentkontor.

Enligt uttalandet hörde Putin av sig till Lukasjenko på lördagsmorgonen och gav honom godkännande att förhandla å hans vägnar.

Prigozjin säger att hans paramilitära soldater bara är 20 mil från Moskva, men att han beslutade att låta dem vända för att undvika ”att spilla ryskt blod”.

Wagnerstyrkor avancerade

Uppgifterna kommer sedan antiterrorlagar har utlysts i Moskva och borgmästaren Sergej Sobjanin säger att vägar kan stängas av.

Vid 16-tiden, svensk tid, meddelade en lokal guvernör att Wagners styrkor befann sig i Lipetsk, knappt 40 mil söder om Moskva fågelvägen.

Wagnerstyrkor intog tidigare militäranläggningar i Rostov-vid-Don och kontrollerar enligt gruppens chef Jevgenij Prigozjin stadens centrala delar.

Gruppen uppger även att den intagit staden Voronezj, 50 mil söder om Moskva samt skjutit ned en rysk militärhelikopter.

På lördagseftermiddagen uppger guvernören i Lipetsk, strax norr om Voronezj, att Wagners korsat gränsen till området.

”Militärmateriel tillhörande Wagnergruppen rör sig genom Lipetskregionens territorium. Jag påminner folket om vår starka rekommendation att inte lämna era hus eller ge er ut i något sorts fordon”, säger guvernör Igor Artamanov på sociala medier-appen Telegram.

Flera guvernörer har stärkt kontrollen i sina regioner. Guvernören i regionen Kaluga, precis sydväst om Moskva, är en av de som har utfärdat reserestriktioner.

”Svår situation” i Moskva

Sergej Sobjanin säger på Telegram att en antiterroroperation har utlysts i Moskva och att måndagen har beslutats vara en arbetsfri dag för att ”minimera riskerna”. Samtliga evenemang med större folksamlingar förbjuds i en vecka, rapporterar BBC.

”Det är en svår situation”, skriver Sobjanin.

Moskvas borgmästare uppger också att trafik på vissa av stadens gator, och i vissa bostadsområden, kan komma att stängas ned.

Bilder från huvudstadens utkanter visar hur poliser och militärfordon skyddar vägar in till huvudstaden.

Ryska militärer och ett pansarskyttefordon vakar över en av vägarna in i Rysslands huvudstad Moskva på lördagen.
Ryska militärer och ett pansarskyttefordon vakar över en av vägarna in i Rysslands huvudstad Moskva på lördagen. Foto: AP/TT

Kreml riktar samtidigt en varning till omvärlden:

”Vi varnar västländerna för att på något sätt utnyttja den inhemska ryska situationen för att uppnå sina russofobiska mål. Den särskilda militäroperationens mål kommer att uppfyllas”, lyder ett uttalande från utrikesdepartementet.

Den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev säger att hela världen, och inte bara Ryssland, skulle vara i fara om Wagnerstyrkorna – ”banditer” som han kallar dem – får kontroll över ”världens största kärnvapenarsenal”.

Vi kommer inte tillåta att det händer, säger Medvedev, numera hökaktig vice ordförande i landets säkerhetsråd, enligt The Guardian med hänvisning till ryska medier.

Dramatisk utveckling

Det senaste dygnets utveckling har varit dramatiskt i Ryssland.

Upproret inleddes på torsdagskvällen, då Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin anklagade den ryska militärledningen för att ha beskjutit den paramilitära styrkans bakre linjer. Prigozjin samlade då delar av sina styrkor och rörde sig in i Rysslands södra militärdistrikt, nära gränsen till krigets Ukraina.

Wagnergruppen har stridit sida vid sida med Rysslands reguljära militär. Sedan tidigare har en konflikt mellan den frispråkige Prigozjin och den ryska militärledningen – med försvarsminister Sergej Sjojgu i spetsen – blossat upp.

Nu har konflikten nått en ny och mycket mera storskalig nivå.

Putin: Kniv i ryggen

Prigozjin har pratat om att han har 25 000 soldater till sitt förfogande, men att det ”inte rör sig om en militärkupp”.

Men Rysslands president Vladimir Putin är tydlig med att det rör sig om ”förräderi” och ”en kniv i ryggen” från de ansvariga bakom upproret.

– Vi kommer att försvara vår stat mot förräderi inifrån, sade Putin i ett tv-sänt tal på lördagsmorgonen och vände sig till Wagnersoldaterna:

– Begå inte ett ödesdigert och tragiskt, unikt misstag. Gör det enda rätta, att sluta delta i kriminella handlingar.

Han säger att de som planerat upproret ”kommer att få svara för det”.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB inledde på fredagskvällen en brottsutredning mot Prigozjin, som anklagas för uppmaning till väpnat myteri.

Fakta: Wagnergruppen

Fakta: Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och som har tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i samband med Rysslands invasion av Ukraina tagit en mer formell och framträdande roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Tiotusentals av dess stridande, många som rekryterats från fängelser, beräknas ha blivit dödade.

Artikeltaggar

BeredskapBrott, lag och rättFörsvarGripandenJevgenij PrigozjinMilitärRostovRyska federationens federala säkerhetstjänstRysslandUkrainaVapenVladimir Putin

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.