Hoppa till huvudinnehållet

Låg bemanning och oväntat många patienter – därför tvingas sjukhuset agera

Publicerad:
Den 27 juni klockan 15 gick Skaraborgs sjukhus upp i stabsläge.
Den 27 juni klockan 15 gick Skaraborgs sjukhus upp i stabsläge. Foto: Helene Magnusson

Från klockan 15 på tisdagen är Skaraborgs sjukhus i stabsläge. Högt inflöde av patienter och låg bemanning är anledningen.

– Detta var inget vi hade förväntat oss, säger Åsa Ranbro Jansson, biträdande sjukhusdirektör.

Det var under tisdagseftermiddagen som Skaraborgs sjukhus via sin hemsida meddelade att man intar stabsläge – något som gäller från och med klockan 15 den 27 juni.

– Anledningen är att vi just nu har ett ansträngt vårdplatsläge på sjukhusen i Lidköping och Skövde samt att bemanningen är knapp. Vi har just gått in i semesterperioden, säger Åsa Ranbro Jansson.

I nuläget vet man inte vad det stora patientflödet beror på.

– En tanke är att det skulle kunna bero på den höga värmen, men just nu har vi inte det klart för oss utan kommer att göra en analys framöver, säger Åsa Ranbro Jansson.

Vad gäller bemanningen, kunde man ha gjort något annorlunda för att inte hamna i det här läget?

– Vi har jobbat hårt hela våren med att planera sommaren, bland annat har vi jämfört med tidigare år. Att hamna här var inget vi förväntade oss. Detta kommer vara något vi får fundera på i efterhand.

Åsa Ranbro Jansson, biträdande sjukhusdirektör.
Åsa Ranbro Jansson, biträdande sjukhusdirektör. Foto: Roland Svensson

”Positivt”

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

– På Skaraborgs sjukhus har vi nu organiserat en särskild grupp som bland annat ska se över och jobba för fler vårdplatser. Redan nu har man vidtagit en åtgärd i Skövde, där man öppnat upp en vårdenhet.

Vad innebär stabsläget för patienterna?

– Ingenting, skulle jag säga. Detta handlar om att vi säkrar upp och gör fler vårdplatser tillgängliga, något som är positivt för dem.

Hur länge Skaraborgs sjukhus kommer vara i stabsläge är oklart.

– Vi kommer att stämma av läget dag för dag. Bland annat kommer vi att följa upp de åtgärder som vidtagits och se vad som behövs ytterligare innan vi avslutar stabsläget, säger Åsa Ranbro Jansson.

Artikeltaggar

ArbeteBemanningSkaraborgs sjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.