Hoppa till huvudinnehållet

Soptaxan kan höjas igen nästa år – med över 20 procent: ”Kostnaden har ökat”

Publicerad:
Soptaxan föreslås höjas nästa år.
Soptaxan föreslås höjas nästa år. Foto: Lars-Ola Carlén

Avfallstaxan föreslås höjas igen nästa år. För en villaägare med standardavtal blir avgiften 22 procent dyrare.

– Vi ligger avsevärt billigare än för normalvillan i övriga Sverige, säger Pontus Düring, förbundsdirektör för AÅS, Avfall och återvinning Skaraborg.

I dag får villaägare inom AÅS område i Skaraborg betala 2 045 kronor per år för att få soporna hämtade. Nästa år vill AÅS höja avgiften till 2 400 kronor*.

Orsakerna till förändringen är flera, förutom ökade lönekostnader och att kommunerna tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen har kostnaderna för brännbart restavfall skenat.

– Det som kommer in till oss i restavfallstunnan eller osorterat på våra återvinningscentraler måste skickas till förbränning. Den kostnaden har ökat med 130 procent och kommer troligen att öka ännu mer eftersom utsläppsrätterna kostar allt mer och mer, säger Pontus Düring.

Pontus Düring, förbundsdirektör på AÅS, menar att höjningen är nödvändig för att möta de ökade kostnader som förbundet har.
Pontus Düring, förbundsdirektör på AÅS, menar att höjningen är nödvändig för att möta de ökade kostnader som förbundet har.

Han konstaterar att införandet av konceptet ”sortera säcken” har bidragit till att mindre går till förbränning.

– På så sätt har vi under 2022 sparat två miljoner kronor, något som annars skulle behövt läggas på taxan.

Pontus Düring förklarar att taxan inom AÅS-område är under rikssnittet. Ett standardabonnemang kostar 2 553 kronor för den genomsnittlige villaägaren jämfört med 2 045 kronor hos AÅS.

– Nu ligger vi två år efter i kostnadsnivå, säger han och understryker att målet är att ligga under medel i Sverige.

Nya taxor för sophämtning
Hämtning matavfall varannan vecka, restavfall var fjärde veckaAvgift 2023Avgift 2024
Kärl 140 l restavfall + 140 l matavfall1.6551.900
Kärl 190 l restavfall + 140 l matavfall2.0452.400
Kärl 240 l restavfall + 140 l matavfall23.702.900
Kärl 370 l restavfall + 140 l matavfall3.0603.900

Tidigare har taxan varit oförändrad, men både till i år och förra året blir det höjningar. Får vi vänja oss vid årliga förändringar?

– Vårt förbund bildades år 2000. Sedan dess har nya kommuner kommit till och då också nytt kapital. Det innebar att vi fram till 2018 hade ett ekonomiskt överskott. Tanken är att vi ska gå plus minus noll. Därför kunde matinsamlingen införas utan att lägga på kostnaden på taxan. I stället tog vi av det egna kapitalet för de investeringar som behövdes.

– Nu är vi nere där vi ska ligga. Då får vi bekosta alla investeringar med avgifter.

Grafen visar hur taxan för hämtningen av avfall har utvecklats över tid i Sverige jämfört med inom AÅS område (AÅS = Avfall och återvinning Skaraborg)
Grafen visar hur taxan för hämtningen av avfall har utvecklats över tid i Sverige jämfört med inom AÅS område (AÅS = Avfall och återvinning Skaraborg) Foto: AÅS

Pontus Düring menar att man får räkna med indexhöjningar.

– Vi kan inte styra över att utsläppsrättigheter blir allt dyrare, men om alla börjar sortera rätt och andelen brännbart blir så liten som möjligt kan vi hålla nere taxorna.

Förslaget om det höjda taxorna ska godkännas politiskt i samtliga medlemskommuner. Går det igenom höjs avgiften från 1 januari 2024.

* Avgiften gäller för 190-literskärl för restavfall som hämtas var fjärde vecka och 140-literskärl för matavfall som töms varannan vecka.

Avfall och återvinning Skaraborg, AÅS

AÅS (tidigare AÖS) är ett kommunalförbund med ansvar för insamling och behandling av hushållsavfall. AÅS bildades den 1 januari 2000 av Hjo, Skövde och Tibro. Karlsborg anslöt sig till förbundet 2001, Töreboda 2005, Falköping 2008 och Skara 2014. Gullspång och Mariestad anslöt sig 2016.

De senaste medlemmarna är Essunga, Grästorp, Götene och Vara som anslöt sig den 1 januari 2022.

Artikeltaggar

ÅtervinningAvfallAvfall och återvinning SkaraborgHjoInvesteringarMiljöSamhälleSkaraborgSkövde

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.