Hoppa till huvudinnehållet

Hjo-Draget med SM i lax avgörs i Vättern: ”Hoppas på 80-tal båtar”

Publicerad:
Starten av Hjo-Draget brukar vara en spektakulär upplevelse för den morgonpigge. På lördag morgon är det dags igen.
Starten av Hjo-Draget brukar vara en spektakulär upplevelse för den morgonpigge. På lördag morgon är det dags igen. Foto: Lars-Ola Carlén

Det blir båttätt i Hjo hamn under veckoslutet. Under lördagen genomförs årets upplaga av fisketävlingen Hjo-Draget, som i år också är SM i laxtrolling. Hjo Fiske- och båtklubb arrangerar tävlingen tillsammans med Sportfiskarna och räknar med ett 80-tal båtar till start.

Redan på morgonkvisten, efter sedvanligt kaptensmöte, går startskottet för Hjo-Draget 2023. Det brukar vara en mäktig syn att se alla båtarna bege sig ut på Vättern för att snabbt ta sig till sitt favoritställe och några timmars trolling- och svirvelfiske.

– Förhoppningen är att ha ett 80-tal båtar till start och blir det fler är det en bonus, säger tävlingsledaren Pierre Rydén.

Två rödingar

Varje båt ska ha minst två i besättningen och tillsammans tävlar de med sex fiskar, varav högst två rödingar.

– Vi är rädda om rödingbeståndet, som har det tufft nu i Vättern som blivit allt varmare. Vi i Hjo Fiske- och båtklubb värnar om rödingen och därför tillåter vi endast två rödingar vid invägningen per båt. Övriga fiskar får bli lax eller öring, säger Pierre Rydén.

Sex fiskar per båt, varav maximalt två rödingar, ingår i tävlingen.
Sex fiskar per båt, varav maximalt två rödingar, ingår i tävlingen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Största sammanlagda vikt är det som räknas, och största fisken får specialpris.

– Vi har ett dignade prisbord där de tio bäst placerade i Hjo-Draget prisas.

SM i laxtrolling

Samtidigt som Hjo-Draget genomförs SM i lax.

– Bland deltagarna i Hjo-Draget koras svensk mästare i laxtrolling och medaljer delas ut i guld, silver och brons, berättar Pierre Rydén.

För att alla båtarna ska komma i sjön kommer Strömparterren delvis att stängas av för övrig trafik under fredagen och lördagen.

– Hamnparterren kommer att vara fylld av bilar och trailer under lördagen och det är endast boende och de som laddar elbilar som har tillträde. Vi kommer att ha personal på plats som styr upp det hela.

Artikeltaggar

BåtarDjur och naturFiskeHjoSportfiskeTrafikVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.