Det väntar en tuff höst med nedskärningar med åtminstone 5,8 miljoner kronor i kommunens verksamheter i Hjo. Inga av de önskemål som gjorts fick gehör i Alliansens vårbudget, som klubbades igenom efter omröstning på vårens sista fullmäktige.
– Jag har nog aldrig varit med att göra en budget där vi lämnar så lite besked som vi faktiskt gör. Och det har ju sina rutiga och randiga anledningar. Så de besked som förvaltningen behöver ha kommer de inte riktigt få helt enkelt, sa kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).
Hon poängterade att ambitionen är en balanserad framfart för att slippa stöka för mycket, att man ena året ska få pengar och nästa år får man in pengar.
– Jag hoppas att vi ska slippa det även kommande år. Men vi kommer få invänta närmare besked i höst, fortsatte Hulmarker.
Saknar besked
Lågkonjunktur, hög inflation och höjda räntor påverkar negativt och därtill saknas besked kring statsbidragen.
Catrin Hulmarker dristade sig till att kritisera den egna Moderatstyrda regeringens senfärdighet när det gäller besked till kommuner och regioner:
– Vi hade väl önskat oss, så klart, mer besked. Jag kan ha viss förståelse att man drar på beskeden, men det stökar till det ute i våra kommuner och regioner, konstaterade Catrin Hulmarker.
Vårbudgeten innehåller 17 nya, friska miljoner kronor att göra verksamhet av, jämfört med i år. Men de äts snabbt upp av ökade löner och kompensation för ökade kostnader, som uppgår till 25 miljoner.
För att täcka glappet väljer Alliansen att sänka resultatet ytterligare, till 2 miljoner kronor, räkna upp invånarantalet och lägga ett sparbeting på en procent, vilket motsvarar 5,8 miljoner kronor.
Verksamhetens önskemål på 12,5 miljoner kronor finns det inte några pengar till i budgeten.
– Vi bifaller inga äskanden i vår. De har vi lagt åt sidan och får avvakta och se i höst, förklarade Hulmarker.
Sedan har det lagts ett antal uppdrag inför hösten. Bland annat ska konsekvenserna utredas kring att göra nedskärningar med två procent, motsvarande nästan 12 miljoner kronor, i verksamheten.
– Vi måste förbereda oss på att det kanske blir ännu tuffare i höst. Att ta de tuffa besluten kommer vi att få smaka på nu. Det är ju det som invånarna i Hjo har valt oss för att göra. De positiva besluten är lätta att ta, men när det kommer till de kniviga måste vi ta vårat ansvar, förvarnade Catrin Hulmarker.
Borgerlig uppslutning
Övriga borgerliga partier genom Linnéa Hultmark (C), Björn Bröne (L) och Eva-Lott Gram (KD), ställde sig eniga bakom Alliansens gemensamma vårbudget.
Sverigedemokraterna anslöt sig också till vårbudgeten, även om Kenny Åkerberg hade några invändningar. Han återkom bland annat till tomterna på Lundby, som snart är färdiga till försäljning, men där intressenterna hoppat av.
– När vi inte får sålt tomterna får vi ligga ute med de 10 miljoner kronorna ett tag till, konstaterade Kenny Åkerberg.
Han kritiserade även att kommunen hyrt in väktare i sommar för att hålla ”stöket” borta, likaså att skolan tvingas hyvla, situationen på Sigghusberg som svärtar ned Hjos rykte att bli gammal i, och chefernas medieutbildning.
Park och grillplatser
Åkerberg tog också upp utformningen av den nya skolgården på Guldkroksskolan där eleverna önskat en plats att sparka boll på, men fått ett antal kuber att sitta på. Han ifrågasatte även förslaget kring Guldkroksområdet.
– Ska vi göra en park med grillplatser? Det är ju ett idrottsområde och då måste man ju satsa pengarna så att de som utövar idrotten får något bättre än att andra ska sitta runt om och grilla korv, menar Åkerberg.
Vänstern ville avslå
Från oppositionen var det Vänsterns Sven Forsman som gick längst och yrkade på avslag av förslaget till vårbudget. Han tyckte att förslaget gav knapphändiga besked om vad nedskärningarna kommer innebära och var inte villig att köpa ”grisen i säcken”. Han passade också på att ge en känga till Socialdemokraterna.
– Ibland känns det som vi är den enda oppositionen. Det skulle ju behövas en skuggbudget utarbetad av det största oppositionspartiet; Socialdemokraterna. Det skulle behövas ett alternativ att enas kring, menade Sven Forsman.
När det gäller Alliansens vårbudget undrade han hur många elevassistenter som ska bort, hur många färre anställda i äldreomsorgen, ja vilka områden som kommer att drabbas.
– Det är helt rätt att det är diffust och jag förstår inte varför ni inte kan ställa er bakom vårbudgeten, för det är ju precis det vi efterfrågar; konsekvensbeskrivningar, svarade kommunalrådet.
Sossarna avstod
När debatten var till ända och politikerna skulle gå till beslut fanns två förslag att ta ställning till. Alliansens vårbudget och avslagsyrkandet från Vänsterpartiet. Det begärdes votering, men innan omröstningen ville Socialdemokraterna ajournera mötet för att prata ihop sig inför voteringen.
Socialdemokraterna valde att inte delta i debatten och avstod därför i omröstningen.
Alliansens vårbudget klubbades igenom med röstsiffrorna 22 för, två mot och åtta som avstod.
Noterbart är att ingen av utskottsordförandena för de båda stora verksamheterna, barn & utbildnings Malin Carlbom (M) eller sociala utskottets Ann-Christine Fredriksson (M) närvarande vid sammanträdet. Sverigedemokraterna hade dessutom en tom stol när vårbudgeten klubbades.