Rymden, havet, skogen och stora städer. Det kan boende på Sigghusberg uppleva med hjälp av VR-teknik.
– Jag älskar det, så underbart, säger Monica Karlsson som tyckte att det i högsta grad kändes verkligt.
Sedan två månader tillbaka finns det ett par VR-glasögon på Sigghusbergs äldreboende i Hjo.
–Alla kan inte komma ut, det här är ett väldigt bra sätt att upptäcka och uppleva saker. Men det bygger på att det finns personal som kan tekniken och inte är främmande för den, berättar Tor Kempe, utvecklingschef, vård och omsorg, Hjo kommun.
På Sigghusberg arbetar Anas Alkhadra som är utbildad undersköterska med inriktning mot välfärdsteknik. Just nu är det bara han som arbetar med VR på boendet. Om en månad ska en person från varje avdelning gå en introduktionsutbildning och de ska i sin tur visa sina kollegor.
– Jag har visat VR för de boende tio gånger och de flesta säger att de kan sitta hela dagen och titta, berättar han.
Monica Karlsson har testat VR tidigare och tycker att det är en skön känsla.
– Verkligt? Ja, för mig är det det, säger Monica som bland annat varit i rymden, under vattnet samt sett olika djur, däribland en giraff.
För Peo Gustavsson var det premiär med VR och med Anas Alkhadras hjälp fick han uppleva livet under vatten.
– Vad ser du? frågar Anas
– Massa fisk! Stora fiskar!
Aktivera och stimulera
Mest populärt är det att besöka rymden eller titta på fiskar i havet. Men att utforska stora städer som Dubai, Paris och Milano är också omtyckt.
– De som bor på Sigghusberg är såpass pigga, det är jättebra att aktivera och stimulera dem intellektuellt. På sikt kanske de kan ta sig hem till sin hemtrakt eller till torget i Hjo med hjälp av VR. Man kan också använda VR för att utbilda personal, i stället för att läsa eller se en film kan de gå in och interagera i en vårdhändelse. Jag tror man lär sig mycket av det, säger Tor Kempe.
Hittills har en VR-enhet köpts in och den används på Sigghusbergs äldreboende.
– Vi vill se hur mottagandet blir. Det är ingen stor kostnad att köpa in, men det är viktigt att prylarna används och inte blir liggande, säger Tor Kempe.