Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för simskola i Hjo – nästan 400 barn är med

Publicerad:
Simskolan pågår i Hjo och då går det bland annat att ta gula vattenprovet som innebär att simma 200 meter på öppet vatten med valfritt simsätt. Elis Indebetou (längst fram) och Bertil Sörman och Eric Indebetou hörde till dem som gjorde detta.
Simskolan pågår i Hjo och då går det bland annat att ta gula vattenprovet som innebär att simma 200 meter på öppet vatten med valfritt simsätt. Elis Indebetou (längst fram) och Bertil Sörman och Eric Indebetou hörde till dem som gjorde detta. Foto: Petra Lundgren

Lära sig eller bli bättre på att simma, dyka, livrädda och ta märken. Det och mycket mer får barnen som går simskola på Guldkroksbadet göra under tre sommarveckor.

– Det är roligt att bada, säger Alice Larsson som bland annat lärt sig att dyka och livrädda.

Det är ett stort intresse för att gå simskola i Hjo. I år är 395 barn med och simskolan pågår varje vardag under tre veckor.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Det är väldigt roligt att många barn kommer och att de vill fortsätta lära sig att simma, även högre upp i åldrarna. Att de inte slutar när de tagit simborgarmärket eller vattenprovet, utan fortsätter att ta högre märken också, säger Agnes Frick som är en av fem simlärare.

Agnes Frick (i mitten) är en av fem simlärare.
Agnes Frick (i mitten) är en av fem simlärare. Foto: Petra Lundgren

Barnen får gå i simskolan från det år de fyller sex år och de är indelade i 39 grupper baserat på simkunnighet och vattenvana.

– De som är simkunniga får till exempel dyka på olika sätt, fortsätta att nöta teknik, livrädda, flyta, simma med kläder på och lära sig bad- och båtvett. De som tar magistermärken åker på en hoppresa till Karlsborg sista veckan för att djupdyka och hoppa från trampolin, berättar Agnes Frick.

Inez Johansson och Hailey Hentzel går i samma grupp i simskolan.
Inez Johansson och Hailey Hentzel går i samma grupp i simskolan. Foto: Petra Lundgren

Det är Hjo kommun som arrangerar simskolan och fritidsutvecklaren Hanna Nordlöf berättar att de är nöjda med det höga deltagarantalet och servicen runt omkring.

– Vi har ett samarbete med personalen på alla fritidshem, de följer med barnen till simskolan och på så vis blir det enklare för barnen att vara med.

Alice Larsson och Allie Warell tycker att det är roligt att gå i simskolan.
Alice Larsson och Allie Warell tycker att det är roligt att gå i simskolan. Foto: Petra Lundgren

Alice Larsson och Allie Warell går på fritidshemmet i Korsberga och är med på simskolan.

– Vi har fått dyka, livrädda och simma. Jag har blivit bättre på att dyka utan att hålla för näsan, berättar Alice.

– Jag har gjort nästan samma saker. Det är bra i simskolan och roligt, säger Allie.

Bojar i vattnet visar hur barnen ska simma under det gula vattenprovet.
Bojar i vattnet visar hur barnen ska simma under det gula vattenprovet. Foto: Petra Lundgren

Sedan är det dags att gå till lektionen som varar en halvtimma. Just den här dagen när HT är på besök är det varmt väder, 19 grader i Vättern och 24 grader i poolen.

– Vi ska ta det gula vattenprovet. Det är ett simkunnighetsmärke och det innebär att simma 200 meter på valfritt simsätt i Vättern, säger Agnes Frick.

Det är frivilligt att göra det och de flesta i gruppen hänger med till Vätterns strand. Där får de simma en sträcka mellan orange bojar. Några crawlar, andra simmar bröstsim eller ryggsim.

Det gula vattenprovet får utföras med valfritt simsätt.
Det gula vattenprovet får utföras med valfritt simsätt. Foto: Petra Lundgren

– Det gick bra, men jag blev mycket tröttare av att simma i sjön än i poolen, berättar Bertil Sörman efteråt.

Förutom fem simlärare hjälper även fem feriepraktikanter till med simskolan. Den startade den 19 juni och avslutas den 7 juli.

– Alla som anmälde sig innan simskolan startade har fått plats, säger Hanna Nordlöf.

Artikeltaggar

Hanna NordlöfHjoKorsbergaSimkunnighetSimningSkola och utbildningVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.