För tio år sedan plockade Malin och Calle Indebetou de första jordgubbarna på Munkebo gård utanför Korsberga.
Sedan dess har mycket hänt, och i lördags firades tioårsjubileet med Hjordgubbens dag, som också blev en grand finale för denna säsong.
I lördags firades Hjordgubbens dag och det blev ett stort kalas med bland annat ansiktsmålning, ponnyridning, fiskedamm, luftgevärsskytte med Hjo jaktvårdskrets och hamburgare som Korsberga IF:s supporterklubb grillade. Naturligtvis fanns även självplock av de röda bären, vilket uppskattades av besökarna.
– Jag plockade hela hinken överfull, och det var tråkigt att jag inte kunde plocka mer. Men då kunde jag lägga över lite bär i mammas hink och fortsätta plocka, berättar Isabelle Lindberg från Väring.
Nya och gamla kunder
Årets jordgubbssäsong tog slut i lördags, och den blev något kortare än normalt på grund av värmeböljan och regnet.
– Det har varit svårt att hålla bra kvalité på bären i år. Plantorna kändes trötta redan när vi började skörda, så det har varit utmanande, menar Malin Indebetou.
Som tur var räckte i alla fall bären till Hjordgubbens dag. Hur många besökare som kom är svårt att gissa, men 300 bitar jordgubbstårta tog slut och en strid ström bilar körde in på gårdsplanen.
– Vi ville locka både nya- och stamkunder i alla åldrar. Vi bjuder på alla aktiviteter, som ansiktsmålning, fiskedamm och tårta, men vi uppmanar besökarna att skänka en slant till Rock mot cancer som ju är idag, säger Malin.
”Tiden går fort”
Malin och Calle Indebetou konstaterar att tiden går fort och att verksamheten utvecklats mycket under tio år.
– Nästa steg är att montera ett växthus där vi kan odla grönsaker eftersom många kunder frågar efter fler växter att plocka, avslutar de.