Hoppa till huvudinnehållet

Hjo-Draget med SM-tävling på Vättern: ”Nappar bättre i blåsten”

Publicerad:
Här går starten för Hjo-Draget 2023. En väldigt vacker syn och många kom ned till hamnen för att se.
Här går starten för Hjo-Draget 2023. En väldigt vacker syn och många kom ned till hamnen för att se. Foto: Privat

Det blåste byavindar och Vättern var vågig när ett 70-tal båtar gav sig ut för att tävla i Hjo-Draget, som i år fick extra dignitet genom SM-tävling i laxtrolling.

– Blåsten gör bara att det nappar bättre, konstaterar tävlingsledare Pierre Rydén.

Det var båttätt i Hjo hamn när starten gick i lördags morse. 69 båtar startade och de gav sig ut till valfritt ställe för trolling- och svirvelfiske.

– Det blåste på bra, men det nappar i alla fall bättre än när det är bleke, säger Pierre Rydén.

Totalt startade 69 båtar i årets upplaga.
Totalt startade 69 båtar i årets upplaga. Foto: Privat

I år kördes en SM-tävling i laxtrolling i samband med det traditionella Hjo-draget.

– En tävling i tävlingen. 30 startade i SM-tävling och resterande startande körde Hjo-draget. I SM-tävlingen handlar om att fånga den största laxen, det är tyngden som avgör. Hjo-draget går som vanligt ut på att deltagarna fiskar under några timmar och sedan räknas den sammanlagda fångstvikten på totalt sex fiskar. Det team som fångat mest vinner. Det är viktigt att poängtera att endast två rödingar och två laxar räknas plus tre öringar totalt, säger Pierre Rydén.

Frampå eftermiddagen kom alla åter för invägning och prisutdelning.

Sjöräddningen fanns på plats under tävlingsdagen.
Sjöräddningen fanns på plats under tävlingsdagen. Foto: Privat

Storslam för ”Lillen”

Om vi börjar med SM-tävlingen så vann team ”Lillen” med en lax på 4,26 kilo som gjorde att de fick SM-guldet i laxtrolling i år. Team ”JMJ” fick en lax på 4,10 kilo och tog SM-silver, bronset gick till team ”Vätterns fiskecharter” med en lax invägd på 3,89 kilo.

Att det var SM-tävling märktes även i resultatet för Hjo-Draget 2023. För team ”Lillen” vann även där med den SM-vinnande laxen plus en lax på 3,2 kilo, tre öringar där den tyngsta vägde 2,6 kilo samt en röding på 1,3 kilo. Bland Hjodeltagarna gick det bäst för team ”Orkla” från Hjo (plats 28), följt av team ”Hooked on” (29), Laxsoppa (35).

– Tittar vi på topp 13 i Hjo-draget var det elva som också kört SM, säger Pierre Rydén.

Team Lillen från Jönköping (i mitten) tog storslam och vann både Hjo-Draget såväl som SM i laxtrolling 2023. Team Engvall / Olsson från Skövde kom på andra plats i Hjo-Draget och Team Activ från Storå tog brons.
Team Lillen från Jönköping (i mitten) tog storslam och vann både Hjo-Draget såväl som SM i laxtrolling 2023. Team Engvall / Olsson från Skövde kom på andra plats i Hjo-Draget och Team Activ från Storå tog brons. Foto: Privat

Ett digert prisbord värd totalt över 70 000 kronor delades ut till vinnare.

Överhuvudtaget blev Hjo-Draget med SM-tävlingen väldigt lyckad, anser Rydén.

– Det var väldigt många nyfikna turister och Hjobor i hamnen både vid starten som vid invägningen och prisutdelningen. Särskilt många barn var intresserade och det är roligt. Många kom också för att lyssna på Scat Cats, ett tremannaband med personer från Hjo och Tidaholm som spelar blues och rock. Vi åt chili dogs, korv med chilisås och firade med segrarna, säger Rydén, som vill tacka alla inblandade, både funktionärer och tävlande.

– Jag vill också rikta ett särskilt tack till Hjo kommun som stängde av Strömparterren i år under tävlingsdagen.

Artikeltaggar

BåtarDjur och naturFiskeHjoPrisutdelningarTidaholmVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.