Hoppa till huvudinnehållet

Hur blev det när gynmottagningarna flyttades ihop?

Publicerad:
Det ser inte ut att bli någon öppning av gynmottagningen i Lidköping den 1 september.
Det ser inte ut att bli någon öppning av gynmottagningen i Lidköping den 1 september. Foto: Thomas Kühnel

Gynmottagningen i Lidköping skulle flyttas tillbaka från Skövde den 31 augusti. Men så lär det inte bli efter att sjukhusledningen vill förlänga stängningen till årsskiftet.

I samband med den tillfälliga flytten ska tre specialister, en barnmorska och en undersköterska ha slutat. Under den här tiden har också vårdköerna ökat med nästan 450 personer.

Den 1 februari i år stängdes gynmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping tillfälligt, fram till och med den 31 augusti. Personalen flyttades över till Skövde. Som orsak angavs svårigheter att bemanna. Det fattades barnmorskor.

I samband med beskedet sa en barnmorska och en undersköterska upp sig. Efter flytten ska också tre opererande specialister ha lämnat verksamheten.

Sjukhusledningen vill nu förlänga den tillfälliga stängningen fram till och med årsskiftet, enligt uppgift i ett MBL-protokoll.

Vi har nu försökt att få veta lite mer om konsekvenserna av vinterns beslut. Hur har stängningen i Lidköping hittills påverkat verksamheten i Skövde, med tanke på bemanning och vårdköer.

I det stora sparförslaget om sammanslagning av olika mottagningar mellan de olika sjukhusen i Skaraborg, så är gynmottagningen i Lidköping en av dem.

Vi får ingen intervju med verksamhetschef Marie Hufvudsson. Från presstjänsten menar man att vi redan ställt tillräckligt många frågor om gynmottagningen och meddelar att Marie Hufvudsson inte kommer att ge några kommentarer före beslutet är fattat om åtgärdsförslagen, det vill säga en permanent stängning i Lidköping.

Det är då fortfarande oklart om det gjorts någon risk- och konsekvensanalys av flytten.

Hundratals fler i kö

Via säkra källor kan vi ändå få fram att köerna har ökat för planerade besök på kvinnokliniken i Skövde sedan mottagningen stängdes i Lidköping. Antalet väntande har från i slutet av februari ökat med 13 procent, eller 448 personer, enligt sjukhusets rapporterade statistik till regionen centralt. Totalt stod nästan 4 000 personer i kö till ett planerat besök på kvinnokliniken.

Vi har dock inte fått bekräftat att orsaken främst är kopplad till själva flytten.

Även om Marie Hufvudsson inte vill ställa upp på en intervju, kan vi ändå hitta några kommentarer från henne i ett MBL-protokoll.

Den 12 juni sker en förhandling mellan arbetsgivaren, på plats verksamhetschef Marie Hufvudsson, och Vårdförbundets Lene Lorentzen. Förhandlingen gäller en förlängning av en tillfällig stängning av gynmottagningen i Lidköping. Förlängningen ska gälla fram till årsskiftet.

Enligt MBL-protokollet förklarar Marie Hufvudsson att de inte skulle klara att flytta tillbaka till Lidköping eftersom de då skulle få göra en resursfördelning och skulle tappa personal i Skövde.

Långt för de äldre

Vårdförbundet frågade om hur patienterna upplevt det sedan gynmottagningen i Lidköping stängdes. Enligt arbetsgivaren ska ultraljudsmottagningen fungera väl och det ska även fungera väl för övriga gynpatienter. Men arbetsgivaren uppger också att det upplevs svårare för patienter som är äldre och sjukare att behöva åka längre.

Vårdförbundet har inget att erinra till en förlängning av den tillfälliga stängningen. Förbundet understryker dock vikten av att så fort som möjligt vid framtida beslut, agera skyndsamt mot personalen, då de vet vilka förutsättningar de står inför.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareBemanningGynekologiLidköpingMarie HufvudssonSjukhusSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.