Hoppa till huvudinnehållet

Skänker brandbil till Ukraina med hjälp av Hjo Rotary: ”Solidaritet”

Publicerad:
Thomas Algotsson och kollegan Robert Lövgren begav sig i måndags till Lviv i Ukraina med Räddningstjänsten Skaraborgs gamla brandbil.
Thomas Algotsson och kollegan Robert Lövgren begav sig i måndags till Lviv i Ukraina med Räddningstjänsten Skaraborgs gamla brandbil.

En av Räddningstjänsten Skaraborgs brandbilar kom fram till Lviv i Ukraina i onsdags.

– Det är vårt sätt att visa solidaritet med våra kollegor i Ukraina och stötta befolkningen, berättar räddningschefen Joakim Ramåker.

Räddningstjänsten Skaraborg skänker en av sina brandbilar till krigets Ukraina via The Rotary Foundation.

Bilen rattades ner till Ukraina av Robert Lövgren och Thomas Algotsson på Räddningstjänsten Skaraborg. Natten till måndagen började resan från Lidköping och på onsdagsförmiddagen kom de fram till Lviv i Ukraina, åtta mil från gränsen till Polen.

Brandbilen, som har fungerat som reservbil sedan räddningstjänsten köpte en ny förra sommaren, är utrustad med bland annat slangar, sjukvårdsutrustning och utrustning för att kunna klippa upp bilar i samband med trafikolyckor.

– I normala fall hade vi sålt den, men det gör vi inte nu utan vi skänker den, säger räddningschefen Joakim Ramåker.

Måltavlor i kriget

Han berättar att man har hört av sig från Ukraina till Rotary om att det saknas brandbilar eftersom de blir förstörda i det pågående kriget.

– Så det finns ett stort behov. Detta är vårt sätt att visa solidaritet med våra kollegor i Ukraina och stötta befolkningen, berättar Joakim Ramåker.

Erik Lundquist Hjo Rotaryklubb
Erik Lundquist Hjo Rotaryklubb Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo Rotary inblandade

Räddningstjänsten skänker brandbilen, men det är Rotary Sverige och Hjo Rotaryklubb som samordnar insatsen, enligt engagerade Erik Lundquist.

– Hjo Rotaryklubb har tack vare meriter och gott rykte handplockats av Rotary Sverige att ingå i samordningsgruppen Rotary Sverige hjälper Ukraina. Hjo hjälper till på riksnivå och den här insatsen är ett fint exempel på när organisationer samarbetar med varandra, säger Erik Lundquist i Hjo Rotaryklubb.

För två veckor sedan fick samordningsgruppen motta ett nödbrev från centrala ledningen för räddningstjänsten i Kiev. I brevet bönade och bad räddningstjänsten om fler brandbilar då många av deras egna blåljusfordon blivit beskjutna.

– Då fångade Rotary behovet och tog kontakt med Räddningstjänsten Skaraborg, som skänker bilen gratis. Rotary står för alla kringkostnader kring transport och personal. Det är ett stöd i 100 000 kronors klassen, säger Erik Lundquist.

Artikeltaggar

BeredskapFörsvarHjoJoakim RamåkerLidköpingRotary FoundationUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.