Hoppa till huvudinnehållet

Hökensås golfklubb firar 60 med jubileumsgolf

Publicerad:
Hökensås golfklubb firar att banan varit öppen 60 år i år. Invigningen var tre år efter och om detta rapporterade Hjo tidning.
Hökensås golfklubb firar att banan varit öppen 60 år i år. Invigningen var tre år efter och om detta rapporterade Hjo tidning.

Hökensås golfklubb firar 60 år den 8 juli. Då blir det jubileumsgolf på den ursprungliga 9-hålsbanan som återskapats.

– Framför allt har vi försökt hitta alla utslagsplatserna, greenerna är kvar, säger Stellan Rylander i jubileumsgruppen.

I slutet av 1961 bildades Hökensås golfklubb och i maj 1963 kunde klubbens medlemmar börja spela. Invigningen ägde rum den 21 maj 1966. En av klubbens initiativtagare tillika hedersmedlem var överste Per Th. Svensson.

– Golf är en av våra kommande storsporter. Därför fyller Hökensås golfklubb ett stort behov, sade han i sitt improviserade invigningstal rapporterade Hjo tidning den 24 maj.

Byggts ut två gånger

Han hoppades också på en utbyggnad av golfbanan framöver. 1980 tillkom 9 hål och ytterligare 9 hål var klara till klubbens 30-årsjubileum 1993.

Invigningen av banan 1966 skedde i regn och blåst men med gott humör. När Hjo tidning besöker Hökensås golfklubb några dagar före 60-årsjubileet är vädret likadant som då och humöret gott hos Stellan Rylander, medlem sedan 1967, och Bengt Gustafsson, nuvarande kassör, i jubileumsgruppen.

Den ursprungliga 9-hålsbanan har återskapats för spel på lördag. Bengt Gustafsson och Stellan Rylander i jubileumsgruppen står här vid utslaget till hål 5, vilket numera är Gul 1.
Den ursprungliga 9-hålsbanan har återskapats för spel på lördag. Bengt Gustafsson och Stellan Rylander i jubileumsgruppen står här vid utslaget till hål 5, vilket numera är Gul 1.

Återskapat första banan

På lördag är det dags för jubileumsgolf vilket innebär spel på den ursprungliga 9-hålsbanan som återskapats för tillfället.

– Det var kortare banor på den tiden och utrustningen var lite annorlunda mot i dag, med dagens klubbor går det att slå längre, säger Bengt.

50 lag med två personer i varje är med i tävlingen och tävlingsformen är en bästboll. På kvällen väntar middag.

– Vi har försökt hitta gamla anteckningar och fotografier för att ge dem som kommit med i klubben lite senare en bild av hur det var här och hur det såg ut. Det var väldigt primitivt och klubben hade 150 medlemmar första året, berättar Stellan.

Första klubbstugan brann

Vi sitter i klubbstugan som är en tidigare utgård till Almnäs bruk AB som klubben arrenderar marken av. Det var en liten stuga, som byggts om och till, och i stugan bodde klubbens första greenkeeper.

– Vår första klubbstuga var en gammal vagnsbod, där fanns omklädningsrum för damer och herrar. På loftet hade vi klubblokal och litet pentry, säger Stellan och berättar att det klubbhuset brann ner.

Styrka med Vättern

Klimatet förändras och perioder med torka blir allt vanligare. Där har Hökensås golfklubb en fördel när det kommer till bevattning. Det finns sedan slutet av 1980-talet en helautomatisk bevattningsanläggning som tar vatten från Vättern.

– Det är en plusfaktor nu när det varit torka till exempel. Jag tror att vår bana är ovanligt grön om man jämför med andra, säger Bengt.

Det är mycket som ska göras innan helgens jubileumsgolf. Stellan Rylander har varit runt och satt upp stolpar för att markera hur banan går. Bredvid står Bengt Gustafsson.
Det är mycket som ska göras innan helgens jubileumsgolf. Stellan Rylander har varit runt och satt upp stolpar för att markera hur banan går. Bredvid står Bengt Gustafsson.

Följer Krav

Almnäs bruk AB har kravcertifikat och klubben följer de regler som följer med detta, även om golfklubben inte kan få Krav-certifiering i nuläget.

– Vi är den enda banan i Sverige som följer Krav och vi började med detta 2014. Det ställer krav när det gäller skötseln, vi använder inga bekämpningsmedel utan får hitta andra metoder. Det pågår en diskussion i EU om att ta bort bekämpningsmedel på golfbanor, då har vi ett litet försprång, säger Stellan.

En utmaning

De får till exempel klippa kort och ofta för att få bukt med maskrosor. Däremot får blommorna frodas i ruffen som inte klipps lika ofta. Det är just reglerna för gödning och bekämpning som är den stora utmaningen framåt.

– Det är viktigt att följa vad som händer och se om vi får samma villkor som andra golfbanor, säger Stellan.

Bengt Gustafsson och Stellan Rylander började tidigt att spela golf på Hökensås.
Bengt Gustafsson och Stellan Rylander började tidigt att spela golf på Hökensås.

Fakta/Kort historik

1961

Hökensås golfklubb bildas den 28 december. Då togs beslutet att bygga en 9-hålsbana. Arkitekt var Douglas Brasier, pro vid Åtvidabergs GK. Han låg bakom många av de golfbanor som byggdes i Sverige under 1950- och 1960-talet. Golfbanan på Hökensås kostade 90 000 kronor att bygga plus ideellt arbete. Bengt Grunditz var klubbens första ordförande. Målet för att kunna starta banan var att få ihop 100 medlemmar under 1962, det blev 103.

1963

Golfbanan öppnade för spel för klubbens medlemmar den 15 maj. Då återstod en del arbete med att plocka sten och annan finputsning. Antalet medlemmar var 150.

1966

Golfbanan invigdes den 21 maj under Hjovialen. Då hade klubben 180 medlemmar och målet var 300.

1980

Den nya banan med 18 hål invigs.

1981

Maskinhall och personalutrymmen byggdes.

1986

Det nuvarande klubbhuset togs i bruk.

1989

Investerade klubben i en helautomatisk bevattningsanläggning som tar vatten från Vättern.

1991

Höstmötet beslutade att bygga ut banan med ytterligare 9 hål eftersom klubben fått många nya medlemmar, vilket gjorde det svårt att komma ut på banan.

1992

Hökensås golfklubb kommer överens med Almnäs bruk AB och får tillgång till hus inom klubbens område. Det gjorde det möjligt att erbjuda boende till klubbens gäster.

1993

Dåvarande landshövdingen Birger Bäckström invigde de 9 nya hålen i samband med att klubben firade 30 år. Hökensås golfklubb blev först i Skaraborg att ha 27 hål.

2013

Hökensås golfklubb går i konkurs.

2014

Klubben nybildas med nytt upplägg, ny ledning och personal. Beslut tas att starta Hökensås golf ekonomisk förening. Det hålls ett möte på Park i Hjo där 300 personer närvarar för att staka ut framtidens golfklubb.

2017

Medlemsantalet är uppe i över 700 och golfpaketen slår rekord.

2023

Hökensås golfklubb firar 60 år. Medlemsantalet är runt 700 personer.

Källor: Hökensås golfklubb och Hjo tidnings arkiv.

Artikeltaggar

EUGolfHjoHökensåsJubileumVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.