Hoppa till huvudinnehållet

Kliv in i medeltiden i Grevbäck: Landets äldsta klockstapel öppnades för alla

Publicerad:
Bo Johansson från Brevik och Monika Mörk från Tidaholm tog en söndagstur till de öppna klockstaplarna i Grevbäck, Brevik och Ransberg. Norra Fågelås hoppade de den här gången, men de har sett alla vid tidigare tillfällen. ”Intressant historia, passande söndagstur”, tyckte Bo Johansson.
Bo Johansson från Brevik och Monika Mörk från Tidaholm tog en söndagstur till de öppna klockstaplarna i Grevbäck, Brevik och Ransberg. Norra Fågelås hoppade de den här gången, men de har sett alla vid tidigare tillfällen. ”Intressant historia, passande söndagstur”, tyckte Bo Johansson. Foto: Christoffer Tuulik

Grevbäcks klockstapel är troligen landets äldsta. Byggd på medeltiden år 1303 av trä som började växa på 900-talet.

I helgen öppnades klockstapeln för allmän beskådan.

Fyra trappsteg upp så är du inne i en byggnad från medeltiden. Grevbäcksborna Barbro Johansson och Gun-Britt Johansson hälsade besökarna välkomna in till den medeltida klockstapeln.

– En tror ju inte at det är så gammalt. Men det är klockstapeln. Tack och lov har det inte hänt den något under alla århundraden. Den har fått vara bevarad, säger Barbro Johansson.

Blivit förråd

Inne i byggnaden står gamla kyrkföremål som fram tills år 1945 stod i Grevbäcks kyrka alldeles intill.

– Det är saker som lika gärna hade kunnat kastas. Men tur nog tog man sakerna till vara. Vi har troligen alla fönster bevarade. Det finns det mesta, altarring och dopfunt men de gamla bänkarna finns inte kvar, fortsätter Barbro Johansson.

Grevbäcksborna Barbro Johansson och Gun-Britt Johanson bemannade klockstapeln och guidade besökarna både lördag och söndag. Sitter gör Eva Hedlund, som letade fakta i gamla böcker. Björnstockn ses intill Eva Hedlund.
Grevbäcksborna Barbro Johansson och Gun-Britt Johanson bemannade klockstapeln och guidade besökarna både lördag och söndag. Sitter gör Eva Hedlund, som letade fakta i gamla böcker. Björnstockn ses intill Eva Hedlund. Foto: Christoffer Tuulik

Mörkt och murrigt

Sakerna plockades undan i samband med en restaurering av kyrkan så sent som 1945.

”Vad som låg bakom ingreppet 1945 var framför allt en ändrad smakuppfattning, ett alltmer utbrett missnöje med den i mångas ögon mörka och murriga inredningen, hur stilriktig den än var”, som det står i boken Grevbäcks kyrka och människorna i dess närhet skriven av Karl Nimar.

”Det gällde inte att till varje pris göra rent hus med allt gammalt, utan i stället återföra kyrkorummets karaktär till vad som varit under perioden 1680-1790. En inventering av klockstapelns gömmor gav flera bidrag. Bland annat plockades en dopfunt från 1758 fram och fick åter komma till heders”, står det i boken.

Öppnas årligen

Åter till 2023. Barbro Johansson berättar om björnstocken mitt i klockstapeln. Den stock klockringarna klättrade upp och ned för vid klockringning. Stocken har grovt inhuggna steg och handtag på baksidan ända upp till tornets topp.

– I samband med en fallolycka år 1789 byggdes en vanlig trapp vid sidan om stocken, säger Barbro Johansson.

80-tal kom

Besökarna fick inte beträda trappan vid helgens visning på grund av säkerhetsrisk. Att bara få stiga in i en så gammal klockstapel lockade många ändå.

– Vi har haft ett 80-tal besökare under lördag och söndag. Vi började med tornvisningar här 2014 och har hållit det varje år förutom pandemiåren, fortsätter hon.

Även klockstapeln i Norra Fågelås samt staplarna i Brevik och Ransberg visades under tornvandringen i Svenska kyrkans regi i helgen.

Artikeltaggar

BöckerBrevikGrevbäckHistoriaHjoInredningLitteraturLOVRansbergSvenska kyrkanTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.