Hoppa till huvudinnehållet

Läckra Morris Minor på träff i Stadsparken

Publicerad:
Olav Björge från Rena i Norge visar stolt upp sin rosa Morris Minor som det bara finns 350 exemplar av runt om i världen. Intill står den andra som fanns med på Sommarträffen.
Olav Björge från Rena i Norge visar stolt upp sin rosa Morris Minor som det bara finns 350 exemplar av runt om i världen. Intill står den andra som fanns med på Sommarträffen. Foto: Per-Owe Lagerin

För de som vandrade runt i Hjo stadspark i lördags fanns möjligheten att på nära håll studera klassiska Morris Minor. Bland annat fanns två exemplar av de som kallas “Miljonbilar” och är rosa.

Det var sommarträffen som arrangerades i Hjo och ett 50-tal Morrisbilar fanns på plats. Just de rosa Morrisarna drog nog till sig de flestas blickar och många undrade varför just rosa lack.

Olav Björge, hemmahörande i Rena i Norge, äger en av de två rosa bilar som prydligt stod uppställda intill varandra. Den andra var från Danmark och ägs av Simon Marsböll som importerade den från Australien.

– Det var så att när Morris hade tillverkat en miljon bilar bestämde de sig för att de följande 350 skulle vara rosa och de är nu utspridda runt om i världen. Att äga en av dessa känns helt fantastiskt, säger Olav Björge.

England är Morrisfabrikens hemland och därifrån hade några åkt till Hjo, en resa på 200 mil enkel väg. Även några från Holland fanns på plats.

Denna lilla figur var med under hela resan.
Denna lilla figur var med under hela resan. Foto: Per-Owe Lagerin

Lyckad träff

Den som organiserade träffen var Hjobon Urban Mattsson som kunde glädja sig åt tur med vädret, bra stämning, vackra bilar och trevliga människor. Totalt sett under tre dagar med campingen som centrum blev det en lyckad träff. Om de 350 Morrisbilarna kan Urban säga följande:

– Merparten av dem, 320, var högerstyrda och såldes bland annat till Australien, Indien och Sydafrika. De resterande 30 var vänsterstyrda och såldes till bland annat Danmark och Norge.

Nästa år arrangeras Sommarträffen i norska Telemark, året därpå i Danmark innan det är dags för Sverige igen.

- Var är dock inte bestämt än, säger Urban.

Molokna i början

Året som Morris nådde en miljon exemplar var 1960 och var då den första brittiska bilmodellen som nådde denna milstolpe. Den 20:e september 1948 visades nya Minor upp på Earls Court i Oxford. Vad besökarna såg var en för tiden modern kaross, med en rad finesser som tidigare varit förbehållet större bilar.

Anders Levin och Alfred Bryntesson med grabben Alexander Hjalmarsson från Värmland med en Morris Minor 2000 av årsmodell 1957.
Anders Levin och Alfred Bryntesson med grabben Alexander Hjalmarsson från Värmland med en Morris Minor 2000 av årsmodell 1957. Foto: Per-Owe Lagerin

De tidiga modellerna såg lite molokna ut med strålkastarna lågt monterade i grillen. Detta ändrades ganska snart. 1950 kom en fyrdörrars Minor med lamporna på skärmarna istället. Successivt bytte de plats på resten av modellerna.

Per-Owe Lagerin

Artikeltaggar

CampingDanmarkFordonHjoMotorNorge

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.