Hoppa till huvudinnehållet

Uppsving för Hökensås GK i sommar: ”Fler utifrån än härifrån som spelar just nu”

Publicerad:
Den nya kanslisten Ylva Wihlstrand och övriga fem anställda på Hökensås golfklubb har att göra mitt i högsäsongen.
Den nya kanslisten Ylva Wihlstrand och övriga fem anställda på Hökensås golfklubb har att göra mitt i högsäsongen. Foto: Christoffer Tuulik

Snöfall i maj ledde till snömögel på greenarna – och en försenad säsongsstart.

Nu är det högsäsong på Hökensås GK och klubben upplever fortsatt ett uppsving efter pandemiåren.

Årets golfvecka är just avslutad men det innebär inte att greenerna får vila på Hökensås golfbana. Golfklubben är mitt i högsäsongen och det är kö varje dag för att få spela. Den nya kanslisten Ylva Wihlstrand och övriga sex anställda har att göra:

– Just nu har vi nästan fler spelare utifrån än våra egna medlemmar. Juli är den månad då flest turister kommer hit, de bor på campingen, i våra stugor och spelar mycket golf. Det är jättekul, det är både nya och gamla besökare som kommer, säger hon.

Wihlstrand själv kommer ursprungligen från Stockholm och har bott i Hjo de senaste sex åren. Vanligtvis arbetar hon som samtalsterapuet men säsongsarbetar som kanslist för klubben sedan i mars.

Hon säger att de flesta turister kommer söderifrån, Skåne och Småland, men även norrifrån från Dalarna och söderut. En hel del stockholmare kommer också.

Sent snöfall

Annat var det i maj när det snöade. Det ovanligt sena snöfallet orsakade snömögel på framför allt greenarna.

– Vi rev oss i huvudena. Det påverkade banan väldigt mycket. Nu är banan återställd och mycket bra. Säsongen kom i gång senare än vanligt, även campingen.

Ett 15-tal personer bor hela säsongen på campingen, i övrigt är det väldigt mycket husbilar och en del husvagnar i omlopp.

Banchef Mikael Axelsson arbetar hårt för att hålla banan i god form.
Banchef Mikael Axelsson arbetar hårt för att hålla banan i god form. Foto: Christoffer Tuulik

Det som förr kallades golfhäftet, som numera heter golfamore, gör det billigare att åka runt och spela på anslutna golfbanor.

– Vi upplever ett uppsving överhuvudtaget. Det känns riktigt kul, säger Ylva Wihlstrand.

Spel måste bokas

En nyhet för året är att allt spel behöver bokas på förhand.

– Ibland går det boka samma dag som man vill spela, men vill man ha en särskild tid så är det bäst att boka i god tid.

Förutom särskilda evenemang som golfveckan körs två tävlingar i veckan hela säsongen. Den klassiska torsdagsgolfen och seniorgolf för pensionärer på tisdagar.

Klubben med cirka 750 medlemmar har vare sig någon klubbchef eller föreningsordförande i dagsläget.

Styrelsen har i stället gemensamt ansvar. Klubben genomför ett utvecklingsarbete lett av en särskild grupp, som tidningen skrivit tidigare.

– Styrelsen har tillsatt den gruppen i syfte att långsiktigt utveckla klubben. De har gjort medlemsenkäter, arbetat med kompetensutveckling och sett över maskinparken bland annat. Det handlar om hur vi som klubb ska nyttja personalresurserna på bästa möjliga vis, vi är sex anställda på en 27-hålsbana. Liknande golfbanor har vanligtvis uppåt 15 anställda.

Juniorgolf

Satsningarna inbegriper alla och särskilt vill man lyfta juniorerna.

– Juniorgolfen har kommit i gång igen med Linus Samuelsson som ny tränare. Det är viktigt att engagera alla våra medlemmar, men även att få in nya barn och ungdomar. Golf ska vara roligt, det är en mycket social sport.

Det pågår också särskilda satsningar på damsidan, med särskilda tider för damträning men också för nybörjare oavsett kön och ålder.

Och restaurangen har också fått ett uppsving. Den tidigare entreprenören Eskils mat lämnade efter förra säsongen.

Hökensås golfklubb driver nu restaurangen i egen regi och har anställt Eva Arnell att sköta driften, vilket hon gjort tidigare.

Hökensås golfrestaurang är tillbaka i nygammal tappning i klubbens egen regi: Rolf Salomonsson, Eva Arnell och Katarina Grahn.
Hökensås golfrestaurang är tillbaka i nygammal tappning i klubbens egen regi: Rolf Salomonsson, Eva Arnell och Katarina Grahn. Foto: Christoffer Tuulik
En nyhet för året är att allt spel behöver förbokas. Det gäller att vara ute i god tid nu i juli när flest spelar.
En nyhet för året är att allt spel behöver förbokas. Det gäller att vara ute i god tid nu i juli när flest spelar. Foto: Christoffer Tuulik
Kusinerna Vidar Uhlin Wallentin, 15 år, från Uppsala, Jack Uhlin, 14 och Tim Bruno Uhlin, 12 år, båda från Oskarshamn testade putten på HGK.
Kusinerna Vidar Uhlin Wallentin, 15 år, från Uppsala, Jack Uhlin, 14 och Tim Bruno Uhlin, 12 år, båda från Oskarshamn testade putten på HGK. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

CampingDalarnaGolfHjoHökensåsHökensås GK

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.